ВРС США іде по мінному полю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВРС США іде по мінному полю

Казна та Політика
1420
Федеральна резервна система (ФРС) США перемогла інфляцію і впродовж останніх трьох десятиліть утримувала її на низькому рівні.
Але зараз, коли економіка США переживає важкий період і стоїть на порозі дефляції, деякі чиновники Центробанку відкрито пропонують суперечливе рішення: підняти рівень інфляції вище за неофіційний рівень ФРС.
Ідея полягає в наступному: навіть при тимчасовому підвищенні інфляції, "реальні" відсоткові ставки, тобто номінальні ставки мінус інфляція, знизяться, простим обивателям і підприємствам стане невигідно збільшувати обсяги заощаджень, і вони почнуть їх витрачати на власні потреби і інвестиції.
Подібний підхід, проте, викликає масу питань як у чиновників ФРС, так і в інших співтовариств. ФРС може втратити репутацію ефективного борця з інфляцією, завойовану тридцять років тому, якщо дозволить цінам повернутися на рівень 1970-х років, різко підвищивши відсоткові ставки. "Це велика помилка", - вважає фахівець з історії Центробанку з Університету Карнегі Меллон Аллан Мельцер. - "Зростання інфляції не допоможе нам вирішити проблему. Будь-який позитивний результат матиме тимчасовий характер, а економіці буде завдано збитку, який випливе пізніше".
Інші фахівці попереджають, що зростання інфляції вище за рівень ЦБ може злякати населення, створить ризик виникнення фінансових бульбашок і дестабілізуватиме ринок. За їх словами, політика ФРС вже ослабляє долар, і в результаті зростає популярність золота і сировини. "ФРС йде по мінному полю, яке бачить перед собою вперше", - говорить валютний стратег BMO Capital Markets Ендрю Буш.
Враховуючи, що короткострокові ставки ФРС вже наблизилися до нуля, рівень інфляції низький і коливається в діапазоні від 1% до 1,5% при тому, що рівень ЦБ складає 1,5-2%, показник безробіття дуже високий і досягає 9,6%, від Федрезерву чекають, що він відновить скупку активів аби зонизити довгострокові ставки.
На минулому тижні два чиновники ФРС запропонували відкрито стимулювати інфляцію протягом деякого часу, аби запобігти її падінню нижче рівня ЦБ. Президент нью-йоркського федерального резервного банку Уілльям Дадлі прогнозує, що якщо наступного року темпи зростання інфляції не дотягнуть до рівня ЦБ на половину відсоткового пункту, то ФРС може компенсувати цю "недостачу", додавши половину пункту пізніше.
У своєму інтерв'ю чиновник федерального банку Чикаго Чарльз Еванс повідомив: "Мені здається, що якщо ми знайдемо спосіб знизити реальні відсоткові ставки, і таким чином зменшимо обсяг надлишкових заощаджень в бізнесу і населення, це допоможе нам стимулювати економіку".
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас