Шахрайства з кредитками "все дивакуватіші і дивакуватіші" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шахрайства з кредитками "все дивакуватіші і дивакуватіші"

Фінтех і Картки
20491
Нігерійські "листи щастя" - вчорашній день. На це вже ніхто не купується, і шахраям доводиться винаходити все більш витончені способи отримання фінансової інформації. Американський сайт Learnvest.com знайомить своїх читачів із деякими з них.
Фото на пам'ять
Продавець за прилавком бере вашу карту, проводить її через пристрій, що зчитує дані, і нібито чекає підтвердження даних. У цей час він бере свій мобільний телефон і робить вигляд, що набирає текстове повідомлення, а насправді фотографує номер вашої кредитки. Будьте уважнішими і прислухайтеся - раптом почуєте звук фотокамери.
"Підтвердіть ваші дані"
Вам дзвонять нібито з відділу безпеки вашого банку і говорять, що помітили підозрілі трансакції з вашого клієнтського рахунку. У зв'язку з цим потрібна інформація про вашу кредитку - останні три цифри номера на зворотному боці, щоб переконатися, що картка не була втрачена або вкрадена.
На перший погляд вам може здатися, що все в порядку, адже зловмисники знають вашу справжню адресу і не запитують номер кредитки. Однак через деякий час з вашого рахунку почнуть зникати великі суми.
Неспортивна травма
Одна дівчина пішла до спортзали і залишила свої речі, включаючи гаманець, у шафці. Повернувшись із занять, вона виявила, що дверцята шафки не замкнені, і відразу ж кинулася перевіряти, чи все на місці. Вміст гаманця не постраждав, в тому числі кредитні карти, однак через деякий час їй прийшла виписка по одній з карт про списання з рахунку 14 тис. доларів.
Вона спробувала оскаржити цю трансакцію, але в службі безпеки банку їй сказали, що операція по картці дійсно була проведена і що кредитка, можливо, вкрадена. Дівчина спробувала заперечити і продемонструвала карту, однак, придивившись, зрозуміла, що карта не її, а така сама, тільки прострочена. Тим не менше, оскільки з моменту крадіжки грошей пройшло занадто багато часу, їй довелося відповідати за списані кошти самій.
Скіммінг
Офіціанти одного з вашингтонських ресторанів Cheesecake Factory займалися крадіжкою даних з кредиток відвідувачів майже цілий рік, з червня 2008-го по травень 2009-го. Вони прокатували пластик через спеціальний пристрій для зчитування даних - скіммер - і таким чином їм вдалося вкрасти в цілому 117 тис. доларів.
Звідси мораль: часто власники карток не турбуються з приводу невеликих списань, але в підсумку неконтрольовані дрібні трансакції можуть вилитися в пристойну суму. Потрібно відстежувати всі витрати і виявляти ті, які здадуться вам підозрілими.
"Карткові ігри"
Ще одна божевільна історія: в одному з ресторанів офіціантка принесла відвідувачу рахунок, загорнувши в нього кредитку. На щастя, клієнт виявився уважним і, розгорнувши папір, виявив всередині не свою, а чиюсь чужу прострочену карту. Він сказав про це офіціантці, та показала карту касирові, і касир одразу повернув клієнту його пластик. За словами уважного відвідувача, виглядало це так, як ніби працівники громадського харчування займалися подібними "картковими іграми" постійно.
"Кредитні консультації"
Вам телефонують з пропозицією за невеликі гроші врегулювати заборгованість (причому тому, хто телефонує, відомі дані про ваші борги та кредитний рейтинг). Але це неправда - з вас всього лише намагаються витягнути дані про кредитки. Ні в якому разі не повідомляйте незнайомцям номер своєї карти, тим більше по телефону.
Знаменитості теж "влипають"
Перукар Марія Перез, яка працювала з такими зірками, як Енн Хетеуей і Дженніфер Еністон, сама в серпні нинішнього року стала "знаменитістю", після того як виявилося, що пані списувала зайві гроші з клієнтських кредиток. Вона знала всі їхні дані і таким чином "заробила" більше чверті мільйона доларів.
Вдалося їй це завдяки зайнятості зірок, чиї витрати відстежують не вони самі, а наймані працівники. Через те що кінодіви не бачили роздруківок за рахунками своїми очима, шахрайці досить довго вдавалося триматися на плаву.
Переклад Наталії Черкашиної
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас