"Ъ": Важка каспійська нафта — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Важка каспійська нафта

Енергетика
368
В наступному році Україна планує збільшити закупівлі азербайджанської нафти. У Мінпаленерго стверджують, що обсяги постачань сировини можуть зрости з 1,5 млн т до 5 млн т за рахунок її закупівель трьома НПЗ, акціонерами яких є структури групи "Приват".
Втім, учасники ринку сумніваються, що ці постачання будуть рентабельними: зараз нафту доводиться розбавляти дешевшою сировиною, що добувається в Україні. Сподіватися на знижку від Азербайджану також не доводиться - експерти прогнозують, що вартість нафти наступного року зростатиме.
Про переговори з Азербайджаном про збільшення постачань легкої каспійської нафти на нафтопереробні заводи (НПЗ) вчора повідомив перший віце-прем'єр Андрій Клюєв. За його словами, рішення з цього питання має бути прийняте під час візиту до України (запланований на 27 жовтня) президента Азербайджану Ільхама Алієва. У прес-службі Мінпаленерго коментувати заяву Клюєва не стали.
Нафта необхідна для постачань на Кременчуцький НПЗ ("Укртатнафта"). До кінця року для цих цілей планується імпортувати до України 1,5 млн т азербайджанської нафти, уточнило джерело в Мінпаленерго. Вже наступного року міністерство розраховує збільшити постачання до 5 млн т. "Нафта поставлятиметься на Надворнянський і Дрогобицький НПЗ залізничним транспортом або по трубопроводу Одеса-Броди", - розповів співрозмовник. Він уточнив, що зараз Клюєв намагається добитися знижки на азербайджанську нафту за рахунок збільшення її закупівель Україною.
"Укртатнафта" перейшла на покупку азербайджанської нафти через те, що Росія відмовилася поставляти їй сировину після втрати "Татнефтью" контролю над підприємством. Сьогодні другим за величиною акціонером "Укртатнафти" є група "Приват", якій також належать Надворнянський ("Нафтохімік Прикарпаття") і Дрогобицький ("Галичина") заводи і 40% акцій основного українського добувача нафти, - "Укрнафти". Отримати коментар в групі "Приват" вчора не удалося.
Учасники ринку сумніваються у вигідності постачань нафти із Азербайджану. "Для того, щоб постачання каспійській нафти 'Укртатнафти' були рентабельними, група 'Приват' переробляє її з української сировини, яка продає заводу 'Укрнафта' за цінами нижче ринкових", - говорить гендиректор мережі "Донецькойлсервіс" Віктор Мартиросян. Зараз умови аукціонів з продажу українській нафти передбачають, що вивезення нафти повинно ійснюватися лише з "Укртатнафти", контрольованої "Приватом".
Це призводить до того, що в них не може брати участь ніхто, окрім "Укртатнафти". В результаті група здійснює закупівлі нафти за цінами на 20% нижче ринкових. Мартіросян вважає, що постачання нафти з Азербайджану можуть бути рентабельними лише в тому випадку, якщо Мінпаленерго отримає на неї значну знижку. "Вартість азербайджанської нафти на 25-30% вище російської. Нафтопродукти, вироблені з неї, будуть неконкурентоздатними", - упевнені в прес-службі Лукойлу. Начальник аналітичного відділу ДІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шєїн вважає, що шансів отримати знижку на азербайджанську нафту наступного року мало. "Недавно почалося підвищення цін на сировину на світовому ринку. Весь наступний рік ціни і вжиток нафти зростатимуть.
Тому шанси добитися від Азербайджану знижок дуже низькі", - говорить він. Директор стивидорної компанії Poti Oil Security & Shipping Алік Варданян зазначає, що легка каспійська нафта має великий попит на ринку Західної Європи. "Сьогодні законтрактовані всі обсяги до кінця листопада. Отримати в таких умовах знижки - нереально", - стверджує він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас