Прозорість банків України впала майже до рівня 2006 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прозорість банків України впала майже до рівня 2006 року

553
Інформаційна прозорість банків України в 2010 році впала майже до рівня 2006 року на тлі фінансових труднощів кредитно-фінансових установ, повідомило міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's із посиланням на результати чергового дослідження, проведеного спільно з Агентством фінансових ініціатив.
"Індекс прозорості, що розраховується як середній бал по 30 найбільшим банкам України, за підсумками дослідження 2010 року впав на 6,1відсоткових пункти - до 42,7%. Сумарна позитивна динаміка індексу прозорості з 2006-го по 2010 рік фактично зведена до незначної величини в 0,8 в.п.", - говориться в повідомленні.
За даними S&P, значно зменшився обсяг фінансової та операційної інформації в публічному доступі, а також різко погіршився доступ до звітності, що надається регулюючим органам.
"Індекс інформаційної прозорості відображає загальну ситуацію на українському фінансовому ринку", - прокоментувала підсумки дослідження директор служби рейтингів корпоративного управління S&P Світлана Бородіна.
При цьому вона пояснила, що у вибірці виявилися, зокрема, банки, які в 2009-2010 рр. були під управлінням тимчасової адміністрації: в результаті цього в банках була відсутня повноцінна система корпоративного управління, а важлива для інвесторів інформація була недоступна.
За звітом про дослідження, текст якого має в своєму розпорядженні агентство "Інтерфакс-Україна", другий рік поспіль найбільш прозорим визнаний ВіЕйБі Банк (65,1%). На друге місце вийшов Перший український міжнародний банк (60,9%), який торік зайняв 10-е місце. Третє місце зайняв найбільший банк України Приватбанк (60,3%), що піднявся з п'ятої позиції за підсумками 2009 року.
Два банка, що зайняли торік другу і третю позицію - банк "Форум" і Укргазбанк - цього року не увійшли до першої десятки рейтингу.
В цілому 30 банків, які охопило дослідження, займають 87% ринку кредитів фізичним особам і 83% ринку депозитів населення.
Дослідження є спільним аналітичним проектом S&P і Агентства фінансових ініціатив. Воно проводилось за фінансової підтримки проекту USAID "Розвиток ринків капіталу". Дослідження спирається лише на загальнодоступну інформацію: у основі методології, розробленої S&P, - 116 критеріїв.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас