Власник "Криворіжсталі" загрожує Україні судом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Власник "Криворіжсталі" загрожує Україні судом

Казна та Політика
1067
Власник найбільшого українського меткомбінату "АрселорМіттал Кривий Ріг індійський мільярдер Лакшмі Міттал має намір звернутися до міжнародного суду з позовом проти України, повідомляє газета "Дело".
Компанія Arcelor Mittal, підконтрольна бізнесмену, заявила в світових ЗМІ про спробу українських силових органів і судів запустити процес реприватизації "Криворіжсталі".
Партнер юридичної компанії Baker&McKenzie Світлана Романова, відстоює в суді інтереси компанії Лакшмі Міттала, заявляє, що не виключені позови в Міжнародний центр за рішенням інвестиційних спорів при Світовому банку у Вашингтоні. У разі ж, якщо цей орган визнає несправедливе ставлення до іноземного інвестора, а українська сторона не виправить цього, то на країну можуть бути накладені економічні санкції. "Це може відсунути Україну в ранг таких країн, як Лівія", - заявляє Романова.
Крім того, юристи компанії розглядають варіанти подачі свого позову і до Європейського суду з прав людини, також для відстоювання своїх інтересів компанія може вдатися до використання інструментарію Світової організації торгівлі.
Господарський суд Києва зараз розглядає позов, в якому Генпрокуратура вимагає скасувати додаткову угоду до договору купівлі-продажу "Криворіжсталі", нагадує "Дело". Цей документ був погоджений з урядом Тимошенко в розпал кризи (у травні минулого року). Тоді влада пішла назустріч інвестору і дозволила продовжити терміни виконання інвестиційних зобов'язань.
Зараз справа за позовом Генеральної прокуратури проти "АрселорМіттал Кривий Ріг і Фонду держмайна просувається несподівано швидко. Розгляд позову почався в Київському госпсуді ще минулої п'ятниці, проте суддя Олег Хрипун вже встиг відкинути всі клопотання з боку "АрселорМіттал" і ФДМ, а 12 жовтня готується до винесення ухвали по суті справи.
У випадку якщо прокуратурі вдасться добитися успіху і термін інвестзобов'язань залишиться в тому вигляді, який був у первинному договорі купівлі-продажу підприємства, в держави можуть з'явитися підстави для реприватизації підприємства. Адже по факту вийде, що Міттал через спад на ринках металопродукції не виконав зобов'язань, узятих при купівлі заводу в 2005 році. Тим більше термін їх виконання закінчується 28 жовтня. За таких обставин держава зможе розірвати договір купівлі-продажу комбінату і не повертати отримані в процесі реприватизації 4,8 мільярда доларів.
Оскільки справа вже отримала всесвітній розголос, то за словами експертів, інвестиційному клімату України загрожує значний збиток. В першу чергу це позначиться на приватизації вітчизняного монополіста на ринку зв'язку - "Укртелекому". В умовах, що склалися, об'єктом можуть зацікавитися лише російські й українські покупці, які мають підтримку влади.
Проте юристи "Криворіжсталі" упевнені в своїй правоті. Вони заявляють, що всі претензії Генпрокуратури не мають під собою жодного правового фундаменту. Так, юристи компанії вважають, що Фонд держмайна мав всі повноваження для підписання договору про продовження інвестиційних зобов'язань на час форс-мажору, яким була визнана криза на світовому ринку металопродукції. "ФДМ є відповідальним державним органом для контролю над виконанням зобов'язань інвестором, і мав всі повноваження для укладення доповнення до договору купівлі-продажу", - заявляє Світлана Романова, яка відстоює в суді інтереси компанії Лакшмі Міттала.
Також юрист відкидає будь-які звинувачення щодо невиконання інвестиційних і соціальних зобов'язань. "На підприємстві весь час проходять перевірки по виконанню інвестиційних зобов'язань, за підсумками яких складається протокол, і в жодному з цих протоколів істотних порушень зафіксовано не було", - відзначає вона.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас