"Приват" банкрутує "Укртатнафту" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Приват" банкрутує "Укртатнафту"

Енергетика
2694
Як стало відомо "Коментарям:", в кінці літа госпсуд Києва взяв до розгляду позов Кабміну про розірвання операцій, в рамках яких ТОВ "Корсан" Ігоря Коломойського купило 47% акцій ПАТ "Укртатнафта"
Активна фаза цього судового спору почнеться лише в 2011 році, але група "Приват" вже підготувалася до гіршого. В разі свого програшу дніпропетровці можуть передати Кременчуцький НПЗ в новостворене підприємство, завчасно вивівши цей актив з нині банкротуючої "Укртатнафти".
До останнього часу компанія "Корсан" володіла близько 50,8% статутного фонду "Укртатнафти". Переважна більшість цих акцій (близько 47%) ТОВ викупили торік в самого ж ПАТ на торгах. Ці аукціони "Укртатнафта" проводила після того, як її цінні папери були списані з рахунків структур, близьких до президента Татарстану Рустама Мінніханова: Seagroup International Inc., Amruz Trading AG і Мінземмайна Татарії. Причиною ж для списання акцій були рішення Верховного суду України. Він визнав незаконною схему, за якою татари ще в кінці 90-х років оплачували ці акції векселями, постачаннями російської нафти, що гасилися згодом, до Кременчука.
Після перемоги Віктора Януковича на виборах президента офіційний Татарстан заявив про бажання відновити втрачені позиції на "Укртатнафті". Нещодавно позицію татар підтримав Кабінет міністрів України. Для цього уряд в серпні звернувся до Господарського суду Києва з вимогою скасувати судові рішення, на виконання яких акції "Укртатнафти" були списані з вищезазначених татарських компаній. З позовної заяви юристів Кабміну виходить, що дані судові рішення мають бути переглянуті за нивими обставинами.
Зокрема, нещодавно відомству Миколи Азарова стало відомо про те, що Seagroup і Amruz погашали векселі грошима (а не нафтою, що заборонено законодавством). "Про дані обставини Кабміну стало відомо лише 27 липня 2010 року після отримання відповідного листа від Міністерства юстиції України. В той же час дані обставини мають істотне значення для справи", - йдеться в позовній заяві уряду.
Таким чином, причини, на підставі яких уряд ініціював перегляд торішніх судових рішень, досить зрозумілі. Проте госпсуд Києва переніс розгляд цього позову Кабміну на безпрецедентно далеку перспективу - 16 лютого 2011 року. Цього часу цілком достатньо, щоб група "Приват", яка контролює ТОВ "Корсан", підготувала свою оборонну стратегію. Але дніпропетровці впоралися з цим завданням набагато раніше.
"Укртатнафта", за даними "Коментарі:", з кінця минулого року перебуває в процедурі банкрутства. При цьому є підстави передбачати, що даний судовий процес управляється групою "Приват". Юридично підтвердити інформацію неможливо, оскільки справа про банкрутство ПАТ була порушена госпсудом Полтавської області з подачі маловідомого ПП "Виробничо-промислове підприємство "Агротехбізнес". Формально ця компанія належить черкаському бізнесмену Андрію Цукманову, але є як мінімум два факти, які підтверджують, що "Агротехбізнес" і "Укртатнафта" перебувають у довірчих відносинах.
По-перше, Кременчуцький НПЗ кілька років тому активно переробляв за давальницькою схемою нафту, що належить ПП. По-друге, "Агротехбізнес", ініціювавши процедуру банкрутства "Укртатнафти", всіляко сприяв тому, щоб ця справа не отримала подальшого розвитку. Так, перші декілька місяців розгляд даного судового процесу переносився через те, що суддя була на лікарняному, а згодом - через нез'явлення на судове засідання представників кредитора, який ініціює.
Перше результативне засідання в рамках процедури банкрутства "Укртатнафти" відбулося лише кілька тижнів тому - 10 серпня, але і його результати були невтішні. За даними "Коментарі:", цього дня госпсуд Полтавської області вирішив зупинити розгляд справи про банкрутство ПАТ до закінчення іншого судового процесу. Виявилось, що госпсуд Черкаської області розглядає спір, в рамках якого "Укртатнафта" намагається визнати недійсними свої борги перед "Агротехбізнесом".
Швидше за все, цей процес триватиме стільки, скільки потрібно "Привату". Поки що дніпропетровці не поспішають (за останні півроку госпсуд Черкаської області не прийняв жодного конкретного рішення). Але не виключено, що незабаром Ігор Коломойський активізує цей судовий процес, а слідом за ним і банкрутство "Укртатнафти". Поштовхом для цього напевно послужить подальший розвиток подій довкола прав власності "Корсану" на 47% акцій ПАТ. Якщо ТОВ програє цей спір Кабміну, "Приват" зможе в процесі банкрутства "Укртатнафти" вивести з цього підприємства його основний актив - Кременчуцький НПЗ. Якщо ж жерці Феміди стануть на сторону Ігоря Коломойського, то від банкрутства ПАТ "Укртатнафта" можна буде отримати іншу вигоду - мораторій на задоволення вимог кредиторів і нарахування неустойки за невчасне погашення боргів.
Юрій Савченко
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас