Країни БРІК не мають наміру здавати свої позиції в перерозподілі квот в МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Країни БРІК не мають наміру здавати свої позиції в перерозподілі квот в МВФ

Казна та Політика
239
Країни БРІК (Бразилії, Індія, Китай, Росія) не мають наміру йти на компроміс у питанні розподілу квот в Міжнародному валютному фонді (МВФ), повідомив журналістам заступник міністра фінансів РФ Дмитро Панкін.
"Швидше була позиція, що час на нашій стороні, і не країни БРІК зацікавлені здавати свої принципові позиції, на яких ми стоїмо, а нікуди не подітися європейським країнам, і їм доведеться йти на більший компроміс", - сказав він, відповідаючи на питання, чи можуть країни БРІК дещо поступитися в своїх позиціях у зв'язку з тим, що країнам - членам МВФ досі не вдається знайти компроміс щодо частки квот, які можуть бути перерозподілені на користь економік, що розвиваються.
Панкін повідомив, що тема перерозподілу квот обговорювалася в четвер на зустрічі заступників міністрів фінансів БРІК.
"Максимальний компроміс вже зроблений - те, що ми погодилися на збільшення квот для emerging markets лише на 5%, і те, що вони в цьому випадку будуть на рівні десь 44,5%, тоді як в Світовому банку більше - 47%", - сказав він. При цьому заступник міністра підкреслив, що навіть такий перерозподіл квот не вирішує проблему достатньої представленості країн emerging markets в МВФ.
Панкін також висловив сумнів, що країнам, що входять в МВФ, удасться домовитися стосовно перерозподілу квот на щорічній осінній сесії, яка почалася 8 жовтня. "Важко сказати, але мені здається, що швидше не домовимося", - відзначив він. Незважаючи на те, що США вважають, що компроміс буде знайдений, європейські країни поки не поспішають іти на компроміс.
Ще однією зі складових реформування МВФ є перерозподіл дирекцій в МВФ, зокрема, пропонувалося дві з дирекцій МВФ, які зараз очолюють директори з європейських країн, передати під управління директорів з країн emerging markets. Проте, за словами Панкіна, європейці пішли лише на те, що запропонували робити ротацію глав цих двох дирекцій. "Вони запропонували: давайте там буде не постійно швейцарський директор, а буде система ротацій - два роки швейцарський директор, потім - турецький директор, потім - хтось ще", - пояснив він.
Третя частина реформи МВФ - зміна управляючих органів. Зокрема, обговорюється ідея введення ministerial counsel (рада міністрів країн, що входять до МВФ) або додання додаткових функцій, у тому числі контролюючих, міністрам. "Ми зі всіма emerging markets, у тому числі з БРІК, підтверджуємо, що наша чітка позиція, щоб була наявна рада директорів, щоб він залишався основним управляючим органом і не передавалися б функції на міністерську раду", - сказав Панкін.
На його думку, зміни в органах управління призведуть до ослаблення контролю за діями менеджменту фонду.
"Міністерська рада - це означає те, що фактично втратиться контроль за фондом, що все вирішуватиме менеджмент, тому що менеджмент постійно працює тут (у Вашингтоні), і він виноситиме готові ухвали, і на ministerial counsel вони будуть вже штампуватися", - відзначив він.
"Потрібно мати раду директорів, які постійно перебувають у Вашингтоні, вони в темі, вони "варяться", вони знають всю кухню, і вони вже можуть робити вплив на роботу МВФ, а якщо буде міністерська рада - це означає, що менеджмент буде все вирішувати", - підкреслив Панкін.
Під час зустрічі заступників міністрів фінансів країн БРІК обговорювалася також підготовка саміту G20 в Сеулі, оцінка економічної ситуації в країнах, оцінка економічних політик країн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас