"Ъ": Китай не знайшов євросоюзників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Китай не знайшов євросоюзників

Валюта
907
Саміт Європа-Китай, який відбувся в Брюсселі в середу, вилився в безпрецедентно жорстку дискусію між прем'єром держради КНР Вень Цзябао і керівництвом ЄС довкола курсу китайської валюти. Єврочиновники вимагають від Пекіна ревальвувати юань і поліпшити умови роботи в Китаї для європейських компаній. У відповідь прем'єр Вень Цзябао заявив, що КНР не має наміру різко підвищувати курс валюти, оскільки це може призвести до гальмування зростання економіки і соціальних наслідків. Не виключено, що тепер в економічній війні, що починається між Пекіном і Вашингтоном, Європа активно підтримає США.
Про загострення пристрастей, яке панувало на переговорах ЄС і КНР в Брюсселі, свідчить хоч би той факт, що в останній момент була скасована підсумкова прес-конференція - незмінний атрибут всіх попередніх 12 самітів. Серед китайських керівників саме Вень Цзябао спілкується з пресою краще від всіх і чи не єдиний з членів політбюро уміє відповідати на заздалегідь не погоджені питання, проте виходити до журналістів він відмовився. Головну причину розбіжностей в спільній заяві оприлюднили глава ЄС Херман ван Ромпей і керівник Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу.
"На переговорах ми підкреслили необхідність структурних реформ в Європі й Китаї, а також роль відповідних валютних курсів", - заявили вони, давши зрозуміти, що переговори уперлися в проблему регулювання курсу юаня.
В принципі розмова про курс юаня вже стала ритуальною не лише на самітах ЄС-КНР, але і на будь-якій економічній зустрічі за участю Пекіна. Європейці традиційно скаржаться, що курс юаня занижений на 20-40% і це створює переваги для дешевих китайських товарів. Саме цим ЄС пояснює свій дефіцит у торгівлі з Китаєм.
За I півріччя 2010 року він склав вже 71,5 млрд євро, а за весь минулий рік - 133 млрд євро. Пекін же традиційно відповідає, що курсом своєї валюти не маніпулює, а низька конкурентоспроможність дорогих європейських товарів у порівнянні з дешевими китайськими - це не проблема КНР. Зазвичай розмова закінчувалася миролюбними заявами обох сторін про намір шукати компроміс.
Проте цього разу полеміка була набагато жорсткішою, причому сперечатися сторони почали ще за два дні до саміту ЄС-КНР. В понеділок у Брюсселі відбулася зустріч Європа-Азія, яка в основному звелася до потоку взаємних звинувачень між китайцями і європейцями. Наступного дня тиснути на Вень Цзябао продовжила фінансова трійка ЄС: прем'єр Люксембургу Жан-Клод Юнкер, глава Європейського центробанку Жан-Клод Тріше і єврокомісар з економічних питань Оллі Рен. На цій зустрічі вони в жорсткій формі вимагали від Пекіна ревальвації юаня, заявивши, що валютна політика КНР заважає відновленню єврозони. Нарешті, у вівторок, перед політичним самітом ЄС-КНР, відбувся європейсько-китайський діловий форум, на якому підприємці також атакували Вень Цзябао. Вони скаржилися не лише на курс юаня, але й на те, що уряд КНР рідко допускає їх до реалізації великих інфраструктурних проектів у Китаї, віддаючи всі підряди китайським компаніям.
Відповідь Вень Цзябао також була доволі різкою. На бізнес-форумі в середу він заявив, що Китай 19 червня цього року і так скасував жорстку прив'язку юаня до долара. відтоді його курс зріс на 2,1%. "Ми зберігатимемо стабільність юаня, тому що різке підвищення курсу нашої валюти викличе банкрутство підприємств і зростання безробіття, що призведе до серйозних соціальних наслідків", - заявив прем'єр. Потім він звинуватив європейців у непослідовності. За його словами, ЄС сам просить Китай купити облігації Греції, що веде до зростання курсу євро, а потім скаржиться на дуже низький курс юаня.
"Коли деякі країни єврозони мали проблеми, ми не стояли мовчки, а активно допомагали, купуючи велику кількість облігацій", - нагадав прем'єр. Своє європейське турне Вень Цзябао у вихідні початків саме в Греції, де пообіцяв купувати грецькі бонди і видавати Афінам кредити для спільних проектів. По суті, Пекін запропонував Брюсселю оборудку: підтримка потопаючих членів ЄС за рахунок бездонних китайських резервів в обмін на відмову від тиску на юань. Судячи з заяви Ромпея і Баррозу, ЄС цю оборудку відкинув.
Провал переговорів у Брюсселі може означати, що в економічній війні США проти КНР європейці можуть стати на сторону США. Поки що в авангарді боротьби з юанем - конгрес США, який 29 вересня ухвалив закон, що дозволяє вводити загороджувальні мита на товари з країн, викритих в маніпуляції з курсом своєї валюти. Ніхто не приховує, що основною мішенню закону є Китай. У листопаді документ надійде на схвалення в сенат, а потім, в разі позитивного рішення, на підпис Бараку Обамі. І хоча в листопаді в США пройдуть вибори до конгресу, напруженість в двосторонніх відносинах навряд чи закінчиться із завершенням передвиборної гонки. Про градус напруги говорить давня відсутність зустрічей на вищому рівні, а також згорнутий на початку року діалог у сфері безпеки. І хоча нещодавно Пекін оголосив про намір відновити контакти, поки що цього не відбувається.
За даними Комерсанта-України, на нараді глав радбезів 43 країн, що відбулася в Сочі, міністр громадської безпеки Мен Цзяньчжу запрошував зустріч з помічником президента США з безпеки Джеймсом Джонсом, проте той запит відхилив.
Тим часом західні ЗМІ вже обговорюють план дій проти КНР. На цьому тижні в Financial Times з'явилися статті директора вашингтонського Інституту Петерсона з вивчення міжнародної економіки Фреда Бергстена (впливовий економіст США, близький до команди президента Обами) і найавторитетнішого колумніста газети Мартіна Вольфа, в яких обидва автори закликають почати інтервенції на ринку капіталу проти юаня. "Чи настав час для валютної війни з Китаєм? Схоже, що так, - пише Мартін Вольф.- Політичні й економічні аргументи все більше переконують в необхідності атаки на обмінний курс китайської валюти. У цьому немає нічого приємного, але тепер я вважаю, що альтернативи нема".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас