Батьківщина без грошей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Батьківщина без грошей

Казна та Політика
2754
Як стало відомо "ЭИ", Кабмін в рамках роботи над законопроектом про лібералізацію валютного ринку має намір дозволити приватним особам переводити на рахунки в зарубіжних банках до EUR100 тис. на рік. Експерти, втім, побоюються, що такий дозвіл підірве основи для проведення пенсійної реформи в країні.
Джерело, близьке до Кабміну, повідомило про те, що на останньому засіданні робочої групи під керівництвом віце-прем'єра Сергія Тігіпка було прийнято рішення внести до законопроекту депутата Юрія Воропаєва щодо лібералізації валютного ринку (прийнятий в першому читанні) норму, згідно з якою приватні особи можуть відкривати рахунки в зарубіжних банках без індивідуальних ліцензій і переводити на них до EUR100 тис. на рік.
Глава Держкомпідприємництва Михайло Бродський підтвердив цю інформацію і повідомив, що такі обмеження пропонується встановити через побоювання Нацбанку, що великі суми можуть зірвати валютну стабільність. "Крім того, ми - країна, піднаглядна МВФ, і тому потрібно діяти у всіх реформах поступально, - говорить чиновник.- При цьому моя думка - від лібералізації нам стане лише краще. Я упевнений, що в результаті імплементації наших пропозицій гроші не лише не витечуть з країни, а навпаки - посилиться їх приплив".
У свою чергу, один з високопоставлених чиновників Нацбанку сказав, що в регулятор має не просто побоювання, а реальне занепокоєння нововведенням. "Сьогодні 75% експортної валютної виручки, що надходить у країну, витрачається на обслуговування сукупного державного боргу. Криза показала, що постійно сподіватися на приплив валюти по фінансовому рахунку не можна.
Тому я не впевнений, що ми повинні підсилювати відплив капіталу, розв'язуючи руки фізичним особам: адже EUR100 тис. на рік на людину означатимуть, що цим каналом витікатимуть мінімум EUR200-300 тис. на рік від кожної сім'ї", - вважає чиновник.
Ще одна можлива небезпека - складнощі з проведенням пенсійної реформи. "В умовах лібералізації українці напевно вибиратимуть зарубіжні банки для зберігання пенсійних заощаджень на старість при схожих ставках в іноземному банку і пенсійних фондах нашої країни", - говорить президент українського аналітичного центру Олександр Охріменко.
У банкірів дещо інша точка зору. "До будь-якої лібералізації потрібно ставитися з обережністю, але в даному випадку я можу сказати, що в жодного з моїх знайомих немає особливого інтересу до можливості виводити гроші через такий канал. Тому я думаю, що всі сумні прогнози сильно перебільшені", - говорить голова наглядової ради "Платінум Банку" Юрій Блащук.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас