Литвин: ВР 8 жовтня планує направити до КСУ законопроект щодо змін до Конституції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литвин: ВР 8 жовтня планує направити до КСУ законопроект щодо змін до Конституції

Казна та Політика
430
Верховна Рада (ВР) України 8 жовтня планує направити на розгляд Конституційного суду (КСУ) законопроект про внесення змін до Конституції України в частині термінів повноважень глави держави, парламенту і місцевих органів влади.
Про це повідомив глава ВР України Володимир Литвин під час зустрічі з маршалком сенату Республіки Польща Богданом Борусевичем, повідомляє прес-служба парламенту.
Якщо Конституційний суд, сказав голова ВР, не висловить заперечень щодо цього законопроекту, то ще на поточній сесії "ми повинні проголосувати за нього ще раз простою більшістю, а вже на наступній черговій сесії для остаточного затвердження цих змін парламент повинен проголосувати за них конституційною більшістю від свого складу".
Наступним етапом після детального вивчення законодавчих актів, які вимагають змін у зв'язку з рішенням суду, відзначив Литвин, стане ретельна робота з приведення у відповідність з ним українського законодавства. Зокрема, за його словами, крім того, що сьогодні парламент прийняв закон про Кабінет міністрів України, на завтра запланований розгляд законопроекту про внесення змін до Регламенту ВР України.
Напередодні ВР України прийняла постанову "Про утворення Тимчасової слідчої комісії ВР України у зв'язку з рішенням КСУ від 30 вересня 2010 р. № 20-рп/2010 у справі за конституційним поданням 252 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) закону України "Про внесення змін до Конституції України" від 8 грудня 2004 р. № 2222-iv (справа про дотримання процедури внесення змін до Конституції України).
Відзначимо, 5 жовтня ц.р. у ВР України був зареєстрований проект постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії ВР України у зв'язку з рішенням КСУ від 30 вересня 2010 р. № 20-рп/2010. Авторами законопроекту є народні депутати від фракції БЮТ Сергій Міщенко і фракції НУ-НС Борис Тарасюк.
Нагадаємо, 1 жовтня ц.р. КСУ визнав неконституційною політичну реформу 2004 р. Саме з тієї дати починає діяти Конституція України формату 1996 р. Зміни до Конституції України були внесені 8 грудня 2004 р. і набули чинності 1 січня 2006 р. Ці поправки перерозподілили повноваження між президентом, парламентом і урядом на користь двох останніх гілок влади. Таким чином, Україна стала парламентсько-президентською республікою.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас