УЗА виступає проти квот на експорт зерна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

УЗА виступає проти квот на експорт зерна

Аграрний ринок
150
Введення обмежень експорту зерна і продаж квот на аукціонах є безвідповідальними і такими, що суперечать принципам діяльності зернового ринку України, вважає Українська зернова асоціація (УЗА).
"Якщо уряд таки зважиться на введення обмежень і продаж квот, то це призведе до повного паралічу в діяльності зернового ринку", - говориться в її заяві.
УЗА пояснює, що в разі введення обмежень сільгосптоваровиробники не зможуть отримати гідну ціну за вирощений урожай, а більшість вітчизняних продавців зерна змушені будуть припинити свою діяльність.
Президент асоціації Володимир Клименко уточнив журналістам, що в разі продажу квот на аукціонах доходи бюджету зростуть за рахунок аграріїв, оскільки зернотрейдери знизять закупівельні ціни рівно на ту суму, яку доведеться заплатити державі. "Це ще один податок на експорт", - вважає він.
Як повідомлялося, уряд на засіданні в понеділок прийняв рішення про введення обмежень на експорт зерна до кінця 2010 року. Міністр фінансів Федір Ярошенко в четвер уточнив, що квота на експорт кукурудзи складає 3 мільйони тонн пшениці - 0,5 мільйона тонн. За даними учасників ринку, дозволено також вивезти до кінця року 0,2 мільйона тонн ячменю.
Міністр уточнив, що постанова про введення квот на експорт зерна діє з дня її публікації, проте доки її не опубліковано. За його словами, після складання балансу зерна в країні може бути прийняте рішення про перегляд квот.
За даними учасників ринку, уряд ще не визначився із порядком розподілу квот. Віце-прем'єр Борис Колесников на минулому тижні повідомив, що Україна в разі ухвалення рішення про необхідність обмежити експорт зерна для забезпечення власної продовольчої безпеки продаватиме квоти на експорт на аукціоні. "Припустимо - продається лот на 1 мільйон тонн. Вивізна квота - 30 доларів за тонну. Хто купив, той і вивіз", - пояснив він.
Він також уточнив, що у зв'язку із посухою урожай зернових в Україні в 2010 році знизився до 38 мільйонів тонн із традиційних для останніх років 48-50 мільйонів тонн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас