МНС заспокоїло Мінпал — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МНС заспокоїло Мінпал

377
МНС попередило енергетиків про гідрометеорологічні умови в майбутній опалювальний період. Поки очікування суворої зими не підтверджуються. Вчора Міністерство надзвичайних ситуацій принесло енергетикам благу звістку. Як випливає з інформації МНС, підготовленої Українським гідрометеорологічним інститутом, а також Центром гідрометеорологічної служби міністерства, помітного зниження температури в майбутній осінньо-зимовий період чекати не доводиться.
Таким чином, МНС частково розвіяв тривогу енергетиків в їх чеканнях суворої зими, що могло викликати певні проблеми із забезпеченням паливом теплових електростанцій. Йдеться, зокрема, про необхідність закупівель імпортного вугілля, а також про використання дорогого російського газу.
Разом з тим, МНС не виключає виникнення природних стихій локального і тимчасового характеру, що може негативно вплинути на роботу ліній електропередач і призвести до аварійних відключень електроенергії в різних регіонах країни.
"Найбільш вірогідний сценарій розвитку погодних процесів впродовж осінньо-зимового періоду в Україні полягає в настанні зими в звичайні терміни, істотній кількості небезпечних явищ, пов'язаних з посиленням швидкості вітру, ожеледицею, налипанням мокрого снігу, підвищеним, порівняно з нормою, температурним режимом, що не виключає різких, досить сильних похолодань нетривалого характеру", - говориться в повідомленні МНС. В той же час, в міністерстві вважають маловірогідною можливість виникнення взимку рекордно низьких температур.
За прогнозом метеорологів, в листопаді середньомісячна температура складатиме 1-4 градуси тепла, в грудні - 1-4 морози, в січні - 3-6 морозу і в лютому - 2-5 морозу. Такий прогноз погоди на зиму знімає для енергетиків загрозу виникнення системних аварій в енергосистемі унаслідок максимального завантаження теплових енергоблоків і позапланової зупинки одного з енергоблоків АЕС. Як раніше заявляли керівники і екс-керівники Мінпаленерго, в морозні дні 2006-го і 2010 р. виникали ситуації, коли енергосистема працювала фактично на межі своїх можливостей, коли резервні потужності знаходилися на мінімумі. Така ситуація могла б повторитися в разі приходу аномально тривалих високих морозів.
В той же час стихії локального значення продовжують залишатися основною загрозою вітчизняних споживачів, що проживають в сільських і лісистих регіонах країни. Так, різкі буревії або налипання мокрого снігу на дротах призводять до масових обривів на лініях електропередач і відключень сотень населених пунктів на декілька діб.
Протистояти погоді і стихії можна лише одним способом: проведенням масштабної реконструкції теплових електростанцій, а також обласних місцевих ліній електропередач, які належать обленерго. І перше, і друге вимагає мільярдних інвестиційних вкладень, яких в сьогоднішньому тарифі на кіловат немає. Вирішити проблему можливо за рахунок виконання комплексу галузевих реформ, зокрема, підвищення тарифу на електрику для населення, приватизації теплової генерації, створення конкурентного ринку електроенергії, диверсифікації джерел постачань палива на ТЕС. Навряд чи перераховані заходи будуть реалізовані швидко. Тому населенню не зашкодить самостійно і заздалегідь поклопотатися про виживання в умовах відсутності електрики морозною зимою. Надмірно покладатися на енергетиків не варто.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас