Кабмін прив'яже борги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін прив'яже борги

Казна та Політика
754
Сума потреби в докапіталізації державних банків досягла 23,6 млрд грн. - цінні папери в такому обсязі Міністерство фінансів планує випустити в IV кварталі, йдеться в опублікованому вчора плані випуску держоблігацій. Втім, як повідомлялося раніше, "Укргазбанк", "Родовід Банк" і банк "Київ" сумарно мають потребу всього в 12,5 млрд грн. На купівлю 50% акцій банку банка 'Надра' раніше уряд погоджувався виділити 5 млрд грн.
Окрім рекапіталізації банків, Мінфін має намір продати на відкритому ринку облігації внутрішньої держпозики (ОВДП) на 4,03 млрд грн.: 1,61 млрд грн. - в жовтні, 2,13 млрд грн. - в листопаді і 293,8 млн грн. - в грудні. На зовнішньому ринку Україна повинна отримати близько 7,8 млрд грн. з другого траншу МВФ і 2,8 млрд грн. від інших міжнародних організацій за програмами фінансування проектів розвитку. Річний план залучення коштів на внутрішньому ринку виконаний в січні-вересні на 83,3%, отримано 98 млрд грн.
В умовах зниження активності на борговому ринку Мінфін планує розширити свої інструменти. "Розробляється проект постанови Кабміну, яка передбачатиме можливість емісії державних цінних паперів, індексованих до рівня інфляції і валютного курсу, а також, можливо, до котирувань дорогоцінних металів", - наголошується в повідомленні міністерства. Експерти не відкидають випуску таких паперів до кінця року за рекомендацією МВФ і Світового банку.
За даними НБУ, на 6 жовтня в обігу були ОВДП на 128,54 млрд грн.: у власності Нацбанку - 64,21 млрд грн., українських банків - 43,68 млрд грн., нерезидентів - 8,2 млрд грн., інші учасники ринку - 12,47 млрд грн. Впродовж останнього року головними покупцями ОВДП були банки з іноземним капіталом, що мають надлишкову ліквідність і що не бажають видавати кредити ризиковим клієнтам. Новий вид ОВДП їм нецікавий.
"Банкам набагато зручніше працювати зі знайомими інструментами, які влаштовують і їх, і Мінфін, тому ми не бачимо сенсу винаходити щось нове, - відзначив директор казначейства "Райффайзен Банку Аваль" Володимир Кравченко.- До того ж неясні параметри паперів. Мінфін прив'язуватиметься до інфляції, що розраховується Держкомстатом, чи до іншої? Курс братиметься офіційний чи ринковий?"
При цьому банкіри упевнені, що нові інструменти купуватимуть нерезиденти, оскільки облігації з прибутковістю, прив'язаною до курсу гривні, дозволять хеджувати валютні ризики, і такі папери давно і успішно торгуються в Польщі. "Накладена на індекс інфляції прибутковість вже буде цікава, а індексація з ринковим курсом дозволить прибрати ризики, що виникають в період кризи", - вважає член правління, директор блоку "Казначейство" "Альфа-Банку" В'ячеслав Молодкін. Але якщо прибутковість ОВДП залежатиме від офіційного курсу, що встановлюється Нацбанком і що відрізняється від лондонського фіксингу, то кількість покупців різко впаде.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас