"Ъ": Swedbank не почувається як вдома — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Swedbank не почувається як вдома

Казна та Політика
6485
Через три з половиною роки після купівлі українських активів шведський Swedbank визнав, що Україна не є його "домашнім" ринком, і задумався про продаж Сведбанку. Учасники ринку пояснюють корекцію стратегії Swedbank тим, що українська "дочка" складно пережила фінансову кризу. Виходячи з поточної капіталізації і вартості активів, Swedbank удалося б виручити за установу лише третину від суми операції.
Сведбанку знадобився рік для докапіталізації. Вчора установа оголосила про збільшення капіталу материнським Swedbank на 3,28 млрд грн., до 5,44 млрд грн. Ще рік тому на сайті банку повідомлялося, що "для протидії фінансовій кризі в жовтні 2009 року була проведена капіталізація Сведбанку грошовими коштами на 3,28 млрд грн. до статутного фонду". Згідно зі звітністю банку, його статутний капітал не мінявся і на 1 липня 2010 року складав 2,16 млрд грн. У банку впевнені, що збільшення капіталу "підтверджує готовність акціонерів підтримувати український банк". Сведбанк був єдиним з найбільших установ, власний капітал якого через рекордний збиток в 4,34 млрд грн. став негативним - 1,84 млрд грн.
Проте вчора портал TradingMarkets (спеціалізується на фондовій інформації, належить The Connors Group) повідомив про зміну стратегії розвитку банку. СЕО групи Swedbank Майкл Вулф під час виступу в Шведській королівській академії технічних наук сказав, що Swedbank в довгостроковій перспективі планує продати свої українські активи, оскільки не вважає Україну частиною свого "домашнього" ринку. "Через деякий час ми намагаємося знайти кращого власника для цього бізнесу", - заявив Вулф. Домашнім ринком Swedbank вважає Швецію і країни Балтії. Майкл Вулф відзначив, що в Україні було складно вести банківські операції, оскільки вона не входить до ЄС і у неї немає чіткої системи стягнення боргів, і додав, що Swedbank не втратить видані кредити.
В Swedbank поспішили підкоригувати слова Вулфа. "Незважаючи на те що Україна розглядається групою як 'нішевий' ринок, у неї на даний момент немає планів продавати український банк, оскільки з початку 2010 року він демонструє успішні результати (у I півріччі прибуток Сведбанку склав 47,5 млн грн.) і продовження його діяльності на цьому ринку становить інтерес для акціонерів", - сказав виконавчий віце-президент з корпоративних відносин Swedbank Томас Бектімен.
В 2007 році Swedbank купив ТАС-Комерцбанк і ТАС-Інвестбанк (після цього були перейменовані; об'єднані в 2009 році) у Сергія Тігіпка за $735 млн. Учасники ринку говорили, що Swedbank заплатив за активи 4,95 капіталу з розрахунку на майбутній прибуток. Проте надії не виправдалися - збиток Сведбанку торік у розмірі 4,34 млрд грн. був викликаний резервами на суму 6,97 млрд грн. під проблемні кредити (53% портфеля). Учасники ринку почали говорити про підготовку виходу Swedbank ще минулою восени, коли банк очолив Райнер Мюллер-Ханке.
Експертам зрозуміле розчарування Swedbank. "Корекція стратегії Сведбанку стосовно України пов'язана з дуже складними наслідками кризи для фінансового сектора. Більшість інвесторів чекають повільного відновлення українських банків, оскільки ризики кредитування залишаються дуже високими, - говорить аналітик ІК BG Capital Віталій Ваврищук.- Думаю, продаж активів в Україні не є невідкладним завданням для Сведбанку і менеджмент швидше за все вирішить почекати мінімум рік і зважити всі за і проти. Зараз максимальна вартість банку за умови, що той вже сформував адекватний рівень резервів, може скласти не більше 1,5 капіталу". Враховуючи розмір негативного капіталу на 1 липня (-1,84 млрд грн.) і додаткову емісію, розмір капіталу банку міг підвищитися приблизно до 1,44 млрд грн. Таким чином, зараз Swedbank може отримати за актив 2,16 млрд грн. ($273 млн). Його конкурент по шведському ринку - SEB - український актив продавати не має наміру. Вчора в прес-службі СЕБ Банку повідомили, що вони не обговорюють питання виходу з України.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас