Foreign Policy: Українська Помаранчева революція скінчилась? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Foreign Policy: Українська Помаранчева революція скінчилась?

Казна та Політика
1141
На перший погляд здається, що українська "Помаранчева революція" - народний рух, що повалив у 2005 році київський авторитарний уряд і встановив у країні демократію, - скінчилася остаточно і безславно, пише видання Foreign Policy.
Минулого тижня Конституційний суд України скасував внесені в 2004 році в державний устрій зміни, які ослабили виконавчу владу. Тепер президент Віктор Янукович, який своїм шахрайством на виборах 2004 року викликав "Помаранчеву революцію", але в цьому році чесно виграв чергові вибори і в лютому вступив на посаду, планує використати цей вердикт, щоб розширити свої прерогативи за рахунок парламенту. Створюється враження, що народовладдя загинуло, і влада в Україні повернулася до авторитарного правителя. Принаймні, опозиція говорить саме про це.
Однак не варто поспішати, насправді все не так просто. По-перше, в короткостроковій перспективі рішення суду не надто сильно змінює співвідношення сил в Україні. Янукович і його Партія регіонів, які здобули в цьому році нищівну перемогу на виборах, все одно контролюють і уряд, і парламент. По-друге, інвестори сподіваються, що така зміна принесе країні гостро необхідну їй політичну стабільність, здатну поліпшити діловий клімат.
Крім того, треба врахувати, що нинішня політична система України, яку змінює рішення суду, - це зовсім не те, що хотіли створити лідери "Помаранчевої революції". Вони взяли нинішню систему як тимчасовий компроміс, однак створив її минулий президент Леонід Кучма, який своїм авторитарним правлінням викликав народні хвилювання. Напередодні закінчення свого терміну він вирішив обмежити власні повноваження, щоб послабити своїх демократичних наступників. У результаті Україна отримала систему управління, яку вважають недієздатною представники найрізноманітніших політичних сил.
Проблема полягає в механізмі формування уряду. Зараз парламент має право призначати прем'єр-міністра, що дозволяє йому впливати на вибір більшості членів кабінету. У результаті попередник Януковича президент Віктор Ющенко - лідер "Помаранчевої революції" змушений був постійно боротися з нав'язаними йому ворожим парламентом прем'єр-міністрами. Це заводило ситуацію в глухий кут навіть у тих випадках, коли Ющенку і прем'єр-міністру вдавалося домовитися про політичний курс. До того ж постійне суперництво серйозно підривало субординацію. У підсумку цей конфлікт заважав країні протидіяти економічній кризі, скоротив в 2009 році її ВВП на 15 відсотків.
Але якщо нова українська система була так нефункціональна, чому її не змінили раніше? Справа в тому, що жодна з постійно ворогуючих політичних фракцій не довіряла іншим настільки, щоб дозволити їм змінити стан справ. Всі побоювалися, що це дасть одному з угрупувань піднятися за рахунок інших. Тому, коли теперішній лідер опозиції Юлія Тимошенко, обійнявши посаду прем'єр-міністра, запропонувала реформувати систему, її зусилля провалилися.
Повернення до президентської системи дасть Януковичу повноваження, яких не вистачало Ющенку і у великій мірі захистить його від втручання парламенту в питання призначення і відставки міністрів.
Спокій пішов би на користь України, хоча стабілізується ситуація чи ні, буде залежати від того, як скористається Янукович цим рішенням суду. У нього є два варіанти. Більш перспективний варіант полягає в тому, щоб у співпраці з парламентом змінити конституцію. Або він може просто повернутися до Конституції 1996 року. Тоді він безумовно зміцнить становище опозиції і налаштує проти себе своїх партнерів по коаліції.
Втім, заяви опозиції про те, що Україну може повернутися до авторитаризму, також не варто скидати з рахунків. По-перше, в історії України вже був період зловживань владою, і саме протест проти них вивів українців на вулиці у 2004-2005 роках. По-друге, тривогу викликають звинувачення у переслідуваннях ЗМІ, залякування НУО, організації політично мотивованих розслідувань. Якщо уряд буде продовжувати вдаватися до таких методів, Україну може чекати нова хвиля дестабілізуючих протестів.
При цьому не варто думати, що українці підуть на барикади через нове рішення суду. Суспільство - особливо ті, хто підтримував "Помаранчеву революцію" - стомилися за п'ять років безперервних політичних конфліктів, і розчароване нездатністю своїх лідерів керувати країною. Тому хоча опозиціонери кричать про те, що Янукович підриває досягнення революції, незрозуміло, чи згодні з ними українці і чи готова суспільство знову підтримати опозицію, резюмує видання.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас