Міліція йде в наступ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міліція йде в наступ

2435
На вітчизняних підприємствах, особливо регіональних, почастішали візити правоохоронців з ще донедавна дуже екзотичною метою - перевірки програмного забезпечення (ПЗ) на офісних комп’ютерах на предмет його ліцензування. Активізують цей процес юридичні представники компаній-розробників ПЗ і профільних асоціацій. Так, як констатують у представництві Adobe Systems в Україні, якщо в 2007 році органами внутрішніх справ було виявлено 17 фактів порушення авторських прав компанії у всіх регіонах країни, у 2008 - 33, то за підсумками першого року роботи юридичного представника компанії Павла Миколюка, органами внутрішніх справ виявлено 232 таких факти.
При чому, як відзначають у компанії, якщо раніше більшу частину виявлених правопорушень становили випадки розповсюдження компакт-дисків з неліцензійним програмним забезпеченням, то стійкою тенденцією останнього року стало зміщення акценту в бік виявлення правопорушень, пов’язаних з комерційним використанням неліцензійних комп’ютерних програм. Так, 45% від загальної кількості правопорушень відноситься до використання контрафактних програм Adobe у господарській діяльності різних підприємств: рекламних агентств, друкарень, дизайн і фотостудій, видавництв, архітектурних бюро та інших.
У результаті, протягом року судами було винесено 17 вироків за фактами порушення авторських прав на програмні продукти Adobe Systems Inc. Ще 34 кримінальних справи в даний час знаходяться на розгляді. А юридичним представником подано 67 цивільних позовів на загальну суму, еквівалентну півмільйона доларів!
Заради наведення порядку правовласники не шкодують сил на навчання персоналу правоохоронних органів. У Adobe зазначають, що лише за минулий рік на базі підготовлених МВС України та компанією спільних методичних рекомендацій пройшли навчання понад 280 співробітників міліції з 8 регіонів держави. Позитивно оцінює зусилля розробників ПЗ і Міністерство внутрішніх справ. "Роль правовласника в реалізації механізму захисту прав інтелектуальної власності не менш важлива ролі правоохоронних органів, - підкреслює заступник начальника Департаменту Державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС України Сергій Лебідь. - Лише спільними зусиллями обох сторін, в тому числі шляхом проведення просвітницької роботи, можна досягти бажаних результатів щодо зниження рівня комп’ютерного піратства в країні".
А зниження рівня піратства - одна із найважливіших проблем економіки України, вважає керівник департаменту із захисту прав інтелектуальної власності компанії "Майкрософт Україна" Юрій Омельченко. Як зазначив він у коментарі "Дню", це явище, яке просто зводить на "нуль" величезну частину зусиль держави з виведення бізнесу з "тіні", розвитку наукомістких секторів виробництва, а також створення нових робочих місць для кваліфікованих ІТ-фахівців та випускників ВУЗів країни.
"Рівень піратства в країні історично перебуває на катастрофічно високому рівні. На відміну від більшості країн світу і Європи, протягом останніх двох років спостерігається зростання рівня піратства, - констатує Омельченко. - За оцінками агентства IDC, у 2007 році цей показник становив 83%, у 2008 - 84%, а в 2009 році - вже 85%. Ми повертаємося у минуле. У Росії, наприклад, є тенденція до стійкого зниження піратства. Даний показник становив 83% в 2005 році й знизився до 67% у 2009. А в Україні ситуація погіршилася, і на цей момент продовжує погіршуватися".
За словами Юрія Омельченка, з боку держави сьогодні конче необхідне надання цьому питанню високого ступеню пріоритетності, допомога в модернізації існуючого законодавства в сфері інтелектуальної власності та активізація в напрямку контролю над його дотриманням. "Також необхідні активні зусилля в напрямку зниження рівня використання неліцензійного ПЗ в органах законодавчої й виконавчої влади, оскільки саме державні установи сьогодні є найбільшим користувачем неліцензійного ПЗ", - констатує він.
"Кожен повинен знати, що використання піратського ПЗ, не важливо - на роботі чи вдома, тягне за собою виникнення серйозних технічних ризиків, - попереджає керівник департаменту із захисту прав інтелектуальної власності компанії "Майкрософт Україна". - Більше того, піратство - достатньо серйозне правопорушення, за яке передбачена як адміністративна, так і кримінальна відповідальність".
Як убезпечити себе від можливих негараздів через правопорушення, яке більшість українців ще дотепер таким не вважають? По-перше, купувати ліцензійне ПЗ. Хоча б для підприємств - фізичних осіб розробники ПЗ поки що не чіпають. Насправді, це не так уже й дорого, констатують фахівці, - за умови, якщо купувати виключно ті програми, які справді необхідні для робочого процесу.
"На практиці ж більшість підприємців мають на комп’ютерах цілий ряд потрібного й непотрібного їм неліцензійного ПЗ "про всяк випадок". Тобто, воно може бути навіть не встановлене, бо в ньому немає потреби", - констатує Павло Миколюк. Але ж зберігання неліцензійного ПЗ - теж правопорушення, нагадує юридичний представник.
Ще один варіант - використання безкоштовних пробних версій потрібного вам програмного забезпечення, або ж заміна його аналогічним "вільним" програмним забезпеченням, що не потребує ліцензування та оплати.
Якщо ж до вас на підприємство вже надійшов лист правовласника з претензією на використання неліцензійного ПЗ (а знайти факти, що підтверджують це, їм не складно), фахівці радять одразу йти на контакт. Вам вигідніше, а правовласникам простіше буде домовитися без судової тяганини. За умови ж ігнорування вами звернень правовласників візит правоохоронців не себе чекати не змусить. І тоді комп’ютери з неліцензійним ПЗ конфіскують, а вашу долю вирішуватимуть у судах...
Олексій Савицький
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас