Соняшникова олія подорожчає? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Соняшникова олія подорожчає?

Аграрний ринок
5104
Найближчим часом може подорожчати соняшникова олія. Таке припущення було висловлено під час експертного опитування, проведеного Інститутом Горшеніна, відносно ситуації на аграрному ринку країни і наслідків конфлікту, що почався, між акціонером найбільшого експортера і виробника соняшникової олії в Україні - холдингу "Кернел" Андрієм Веревським, і міноритарними акціонерами компанії "Allseeds", що недавно перейшла під контроль агрохолдинга.
Нагадаємо, вчора глава Антимонопольного комітету України Олексій Костусєв заявив, що АМКУ уважно відстежує ситуацію на ринку соняшникової олії. За його словами, "намітилася лише тривожна така тенденція, на частки відсотків почала підвищуватися ціна, - по всій країні вмить ми почали перевірки". Як відомо, у вересні АМКУ рекомендував двом найбільшим виробникам соняшникової олії в країні утриматися від необґрунтованого підвищення цін.
Директор Лабораторії політичного аналізу Юхим Балло заявив, що конфліктна ситуація довкола "Кернела" може спричинити підвищення цін на соняшникову олію. "Багато чинників сьогодні посилюють і без того непросту ситуацію в країні. Нестабільність в економіці, повернення до "азаровських" методів збору податків з підприємців, істерія довкола місцевих виборів - все це негативно позначається на ринках. Щодня ми чуємо, що настає підвищення цін на продукти харчування. То на хлібобулочні вироби, то на гречку, то на молочні продукти, незабаром на м'ясо і ковбасу. Звичайно на цьому тлі скандальна ситуація довкола такої крупної компанії, мало не монополіста на ринку соняшникового масло, і судові розгляди між акціонерами можуть безпосередньо вплинути на ціни. Маю на увазі: спровокувати дефіцит продукції на ринку, в даному випадку соняшникової олії, і вплинути на підвищення цін. Частенько саме так і відбувається", - заявив Балло.
На думку старшого аналітика, Керівника програми "Соціальна економіка" Міжнародного центру перспективних досліджень Максима Бороди, протистояння усередині компанії, яка займає сильні позиції на ринку і є основним експортером соняшникової олії, може позначитися на зростанні цін соняшникової олії. "Проблеми або конфлікти усередині компанії можуть призвести до того, що окремі групи впливу зможуть прагнути збільшити прибутковість і намагатися отримувати якісь додаткові ресурси. В принципі, це може призвести до підвищення цін унаслідок, фактично, монопольної позиції цієї компанії в галузі. Вірогідність зростання цін - зважаючи на даний чинник - є", - сказав Борода.
Керівник Центру політичного та економічного аналізу Олександр Кава вважає, що конфлікт усередині холдингу "Кернел" може спричинити негативні наслідки для компанії. "Кернел" - це публічна компанія, її акції вже декілька років котируються на Варшавській біржі, конфлікт між мажоритарним і міноритарними акціонерами може дуже негативно відбитися на іміджі компанії, а також на тому, наскільки інвестори довірятимуть їй при розміщенні", - сказав експерт. На його думку, цей конфлікт шкодить, в першу чергу, самій компанії "Кернел", і ніяк не впливатиме на стан ринку соняшникової олії. "Компанія хоч і є найбільшою, проте цей ринок є досить конкурентним, і монополії "Кернела" не існує. Враховуючи те, що конкуренція є, на ринку це ніяк не позначиться", - сказав Кава.
Віце-президент УСПП, глава наглядової ради Компанії "МТ-Інвест", кандидат економічних наук Мирослав Табахарнюк також вважає, що конфлікт усередині "Кернела" може негативно вплинути на холдинг. "Це може призвести до втрати інвестиційної привабливості компанії як в перспективі, так і в даний момент, а також призвести до падіння курсу акцій і зниження капіталізації. Корпоративні конфлікти ще нікому не допомогли і не принесли вигоди. Те, що зараз відбувається в компанії, ні з точки зору конфліктології, ні з точки зору корпоративної культури жодних позитивів не несе", - сказав Табахарнюк.
На думку партнера компанії "Tax and Legal", фахівця з корпоративних прав Олексія Лукаша, подібні конфлікти можуть негативно впливати на котирування акцій компанії на зарубіжних фондових біржах. "Природно ринок цінних паперів реагує на новини. Відповідно, якщо новини будуть негативними, наприклад, конфлікт прийме пуьлічний характер, а ще гірше - судовий розгляд, то і котирування можуть впасти", - сказав експерт. В той же час, він підкреслив, що робити точний прогноз наслідків конфлікту досить складно.
Провідний радник ЄБРР Антон Усов, у свою чергу, зазначає, що для іноземних інвесторів важливим чинником є репутація компанії. "Я можу говорити про ЄБРР - ми самі вкладаємо гроші і залучаємо багато компаній співінвестувати разом з нами. Для нас дуже важлива і наявність хорошої чіткої фінансової стратегії, і репутація. Одне без другого неможливе. До цих пір в Україні існують такі структури, бізнес-практика яких нічого не має спільного із цивілізованим веденням бізнесу, я називати їх не хочу, це недоречно, але об'єкт для інвестицій повинен відповідати і першому, і другому моменту. Це має бути і сам по собі хороший бізнес, і все повинно бути в цього бізнесу добре з діловою репутацією. Методи, за допомогою яких ця компанія отримувалася, розвивалася і взаємовідношення між акціонерами компанії, наявність кодексу корпоративного управління - такі речі дуже важливі для ухвалення рішення, принаймні, для європейського банку", - сказав він.
Представники холдингу "Кернел" на даний момент утрималися від коментування цієї теми.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас