Українська нафта продається за заниженою ціною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українська нафта продається за заниженою ціною

Енергетика
373
Нафта українського видобутку реалізується через аукціони за ціною нижче ринкової, вважає енергетичний комітет українського представництва Американської торговельної палати (American Chamber of Commerce in Ukraine, ACC).
"Аналіз останніх торгів з продажу нафти і газового конденсату компаніями з державним капіталом свідчить про те, що сировина, як і раніше, продається за цінами нижче ринкових і не всі гравці мають рівні можливості з його придбання", - повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в АСС
Таким чином, на думку Американської торговельної палати, формується спотворене конкурентне середовище, що негативно позначається на функціонуванні українського паливного ринку.
АСС закликає уряд країни звернути увагу на цю проблему і удосконалити порядок проведення торгів.
Як повідомлялося, Міністерство економіки України переконане у справедливості ціни нафти українського видобутку, яка встановилась під час продажу сировини на аукціонах в 2010 році після зміни системи ціноутворення.
Між тим, за розрахунками консалтингової групи "А-95" (Київ), ВАТ "Укрнафта", найбільша нафтовидобувна компанія країни, в 2010 році недоотримало від продажу нафти на аукціонах майже 2 млрд грн.
За ст. 3 закону "Про Державний бюджет Україні на 2010 рік", аукціонний комітет при Мінекономіки визначає стартову ціну української нафти, що реалізовується на аукціонах, і газового конденсату на підставі митної вартості нафти за 15 днів до початку реєстрації заявок на проведення торгів.
При цьому в законі не прописана норма, що вимагає або забороняє враховувати ПДВ при таких розрахунках.
В 2008-2009 рр. провідні учасники ринку неодноразово заявляли про непрозорість аукціонів з продажу нафти. На їх думку, основними зацікавленими в цій схемі були компанії, близькі групі "Приват", з якою також пов'язують керівництво "Укрнафти".
ACC є однією з найбільш впливових суспільних бізнес-асоціацій в Україні. Вона налічує більше 425 найбільш солідних прямих інвесторів компаній-членів в Україні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас