Держфінпослуг оштрафує незгодних — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держфінпослуг оштрафує незгодних

Казна та Політика
641
Учасники ринку не дивуються з подібних пропозицій, а говорять, що це і є обіцяна жорстка політика Держфінпослуг. Але сумніваються, що документ дійде до розгляду у Верховній Раді.
Оприлюднений проект змін у профільному законі "Про фінпослуги і регулювання ринку фінпослуг" пропонує встановити відповідальність за створення перешкод для виконання посадовими особами Держфінпослуг покладених на них обов'язків в розмірі до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або 8,5 тис. грн.
Крім того, за відмову надати споживачеві фінансових послуг необхідну доступну, достовірну і своєчасну інформацію про умови надання фінансових послуг з компанії стягується штраф в розмірі до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3,4 тис. грн.), з фізичної особи - підприємця або посадової юридичної особи - від 20 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340-850 грн.). Таким чином, Держфінпослуг має намір боротися із порушеннями прав споживачів, які, на її думку, і служать причиною збільшеної кількості скарг громадян до Держфінпослуг.
Найбільш запеклі суперечки на ринку викликав штраф за перешкоди роботі Держфінпослуг. Згідно із запискою пояснення, окрім іншого йдеться про перешкоди при проведенні інспекцій. Нагадаємо, нещодавно Держфінпослуг заявила про початок масових перевірок страхових компаній. Крім того, Василь Волга, глава Держфінпослуг, заявив, що страховики, що не надали висновки додаткової аудиторської експертизи (а вимога була висунута приблизно сотні страховиків), можуть чекати у себе перевірку найближчим часом. Вводячи подібну норму до профільного закону, Держфінпослуг сподівається якщо не обмежити протидію з боку підопічних фінустанов, то хоч би поліпшити наповнюваність бюджету.
"Потрібно карати за перешкоду роботі Держфінпослуг, але хто визначатиме - чи перешкоджає компанія роботі Держфінпослуг або відстоює свої права? Це повинні робити незалежний орган, суд, наприклад. А Держфінпослуг сама приймати рішення відносно себе не може, це суб'єктивізм", - обурена Людмила Белошицька, гендиректор асоціації "Страховий бізнес". Дійсно, документ, запропонований комісією, не передбачає ні механізму вживання санкції, ні пояснення, які саме дії учасників ринку заважають Держфінпослуг працювати.
Претензії є і до введення штрафів за ненадання споживачеві інформації про фінансові послуги, що, на думку Держфінпослуг, є причиною скарг громадян. Учасники ринку нарікають на самих клієнтів. Мовляв, сторони підписують договір. І якщо клієнт не прочитав його на етапі підписання, то заявляти, що йому, наприклад, не надали інформацію, коли вже сталася страхова подія, - недобросовісно. "Криза показала, що клієнти часто самі не вникають в нюанси своїх договорів і підписують їх. До того ж у нас прийняті стандарти надання інформації клієнтові. Тому запропонований законопроект містить вельми туманні оцінні категорії і не цілком відповідає закону "Про захист прав споживача", - пояснює Іван Вишневський, голова правління ОКС "Програма захисту вкладів".
Представники асоціацій єдині в думці, що документ необхідно доопрацювати, і вже найближчим часом направлять свої зауваження до Держфінпослуг. Цікава ще одна деталь - як правило, на стороні фінустанов виступає Держкомпідприємництва, завдання якого - захист інтересів бізнесу. Тому якщо Держфінпослуг не прислухається до пропозицій ринку - і страховики, і КС звернуться за підтримкою до глави відомства Михайла Бродського. До речі, сповна можуть на неї розраховувати. Наприклад, Держкомпідприємництва не погодив пропозицію Держфінпослуг про необхідність підвищення вартості ліцензій для страховиків і не схвалив ідею про створення на кордоні єдиного агента зі страхування виїжджаючих туристів ГП "Ассістанс-сервіс".
Від себе зазначимо, що як показав останній приклад введення Держфінпослуг тимчасової адміністрації в КС "Перше кредитне товариство" (коли адміністратор приступав до своїх обов'язків чи не з боями), держвідомству, схоже, недостатньо повноважень для виконання покладених на нього функцій. Але навряд чи цю проблему можна вирішити шляхом введення штрафів.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас