Трейдера Societe Generale оштрафовано — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Трейдера Societe Generale оштрафовано

Казна та Політика
407
Паризький суд визнав колишнього трейдера французького банку Societe Generale 33-річного Жерома Кервьєля винним в підробці документів, порушенні довіреною особою своїх зобов'язань і в несанкціонованому використанні комп'ютерних систем банку. Прокурори вимагали для нього чотирьох років в'язниці, проте Жером Кервьєль отримав п'ять років позбавлення свободи, з яких два роки, - умовно.
Крім того Кервьєль зобов'язаний відшкодувати Societe Generale всі збитки, завдані його діяльністю, а саме EUR4,9 млрд. Французька газета Le Point підрахувала, що, враховуючи нинішні доходи Жерома Кервьєля, на повну компенсацію збитків Societe General йому буде потрібно 170 тис. років.
Працюючи трейдером в Societe Generale, Жером Кервьєль намагався передбачити ринкові тенденції і займався скупкою і перепродажем ф'ючерсів на європейські фондові індекси, відкривши позиції із європейських біржових індексів на загальну суму в EUR50 млрд. Він фальсифікував дані про свої операції, значно занижуючи цифри в надії відігратися пізніше. Коли керівництво банку дізналося про операції, що проводяться співробітником, воно спішно закрило всі його позиції.
За даними слідства, Жером Кервьєль маскував збитки, зустрічаючи перевіряючих пляшкою шампанського та уникаючі відповіді на питання про торговельні операції. В результаті прихованих операцій Жерома Кервьєля банк втратив EUR6,3 млрд. При цьому EUR1,4 млрд., які трейдеру удалося заробити в 2007 р., банк відняв з суми втрат. Решту грошей Societe Generalе через суд зажадав відшкодувати як компенсацію.
Кервьєль заявив суду, що за доходи від ризикованих операцій, об'єм яких в період з 2006 по 2007 рр. склав EUR50 млрд., він сподівався отримати хороші преміальні від начальства, не узявши собі нічого від отриманих прибутків. Колишній трейдер стверджував, що якби йому дали більше часу, то він би обернув втрату в прибуток. Захищаючись від звинувачень, Жером Кервьєль стверджував, що керівництво Societe Generale прекрасно знало про його махінації, правда, дивилося на них крізь пальці, поки його діяльність приносила банку прибуток.
Після звільнення із Societe Generale на початку 2008 р., коли банк оголосив про розкриття його махінацій і суму збитку, Жером Кервьєль влаштувався на посаду консультанта з інформтехнологій, і весь цей час отримував оклад в EUR2,3 тис. на місяць.
Колишній президент Societe Generale Даніель Бутон, який залишив свою посаду у зв'язку із скандалом, назвав свого колишнього підлеглого "шахраєм і терористом", який зсередини зруйнував всю систему банку. Тепер в Societe Generale радіють - суд визнав, що керівництво банку не знало про махінації. "Це визнання того факту, що керівництво Societe Generale не покривало шахрайські дії Жерома Кервєеля, воно не мало абсолютно жодного відношення до цих вигадок, підроблених записів і систем; Жером Кервьєль не виправдав довіри свого начальства", - заявив адвокат Societe Generale.
В свою чергу, адвокат Жерома Кервьєля Олівье Метцнер сказав, що готується подати апеляцію на "безглуздий і надмірний" вирок суду. "В цілому поведінка Жерома Кервьєля - це на 100% продукт внутрішньої політики банку Societe Generale. Я вважаю, що Жерому Кервьєлю доводиться самому розплачуватися за недоліки системи. Це жахливо, що ті, хто сфабрикував все це, зняли з себе всю відповідальність", - заявив пан Метцнер.
Адвокат зазначив, що основним аргументом проти рішення суду є та обставина, що справа тягнеться вже декілька років, і його клієнт вже провів в ув'язненні деякий час. За версією захисту, фіктивні операції для приховування реальних зобов'язань були звичайною практикою в Societe Generale.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас