МВФ відзначає збільшення ризиків у банківському середовищі, необхідність рекапіталізації деяких банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ відзначає збільшення ризиків у банківському середовищі, необхідність рекапіталізації деяких банків

Казна та Політика
660
Ризики в банківській сфері збільшилися в останні шість місяців і уряди мають бути готові до рекапіталізації або реструктуризації деяких фінансових інститутів на тлі "неминучого тиску в плані фінансування", вважають експерти Міжнародного валютного фонду (МВФ), повідомляє агентство Bloomberg.
Згідно з прогнозом МВФ, загальний обсяг списань світових банків з 2007 року складе $2,2 трлн, при цьому три чверті списань вже були реалізовані на середину 2010 року. У квітні фонд прогнозував загальний обсяг списань в $2,3 трлн.
Незважаючи на поліпшення прогнозу, МВФ відзначає, що довіра у фінансовій галузі повністю не відновилася після боргової кризи в єврозоні, що підкреслив значну схильність банків до ризиків, пов'язаних з суверенними облігаціями.
"Питання залучення фінансування, можливо, є основною проблемою, з якою в даний час стикаються банки у всіх регіонах, - відзначає директор департаменту МВФ з монетарної політики і ринків капіталу Жозе Віньялс. - Та найбільш серйозною є така проблема в Європі".
Банкам належить рефінансувати боргові зобов'язання понад $4 трлн в наступні два роки, у зв'язку з чим пріоритетом є підтримка найбільш слабких фінансових інститутів, необхідна, щоб допомогти фінансовим ринкам повернутися до норми, йдеться в повідомленні МВФ.
"Переконливі дії" європейських регуляторів у відповідь на боргову кризу в регіоні, спровоковану ситуацією в Греції, а також публікація результатів стрес-тестів банків дозволили полегшити завдання залучення фінансування урядами і банками, відзначають експерти фонду.
Проте МВФ чекає, що ризики для суверенних боргових зобов'язань залишаються високими, бо інвестори, як і раніше, фокусуються на високому борговому навантаженні урядів, що докладають зусиль для скорочення бюджетних дефіцитів.
"Значна невизначеність зберігається в глобальній фінансовій системі, яка залишається "ахіллесовою п'ятою" відновлення світової економіки, - відзначають в МВФ. - З врахуванням цього надання державної допомоги банкам, що відзначалося останніми роками, має бути продовжене".
Плани згортання "нетрадиційної" монетарної і фінансової політики, можливо, необхідно відкласти, доки ситуація не покращиться, і здійснення exit strategy має бути "серйозно обдумана", йдеться в повідомленні фонду.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас