"Ъ": Податковий кодекс приймуть на спір — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Податковий кодекс приймуть на спір

Казна та Політика
1983
Комітет Верховної ради з питань податкової і митної політики вчора рекомендував до прийняття в першому читанні проект Податкового кодексу. В цілому кодекс хочуть схвалити до 4 листопада, щоб він набрав чинності 1 січня 2011 року.
З цієї причини комітет відхилив пропозицію перенести даний термін на рік. У БЮТ заявили, що це може стати приводом для оспорювання Податкового кодексу в Конституційному суді, оскільки податкові норми не повинні мінятися за півроку до нового бюджетного року.
Перше рішення комітету Верховної ради з питань податкової і митної політики під керівництвом нового глави Віталія Хомутинника (Партія регіонів) було очікуваним. Вчора члени комітету рекомендували Раді прийняти розроблений Кабміном проект Податкового кодексу №7101-1 за основу. Комітет відхилив альтернативний кодекс №7101 Миколи Катеринчука ("Наша Україна - Народна Самооборона"), тому що він вимагає доопрацювання, оскільки основа проекту була розроблена в 2007 році.
Засідання комітету тривало всього півтори години: Віталій Хомутинник попередив депутатів, що вони повинні встигнути на вечірнє сесійне засідання з "розгляду серйозних питань, за які потрібно голосувати". Тому представники асоціацій і бізнесу не змогли висловити зауважень до проекту кодексу, а альтернативний кодекс Катеринчука навіть не обговорювався. Автор лише встиг розкритикувати урядовий проект і похвалити свою версію реформи за інноваційну модель розвитку економіки.
Більшість зауважень до документа Кабміну висловив екс-голова комітету Сергій Терьохін (БЮТ). Він вказав на відсутність в кодексі статусу Державної податкової адміністрації і наявність 162 норм непрямої дії: наприклад, податкова база і навантаження визначатимуться рішеннями уряду. Не погодився він і з розкриттям банківської таємниці при оподаткуванні депозитів. Депутат Катерина Ващук (блок Литвина) запропонувала скасувати "податок на бідність" - оподаткування доходів від продажу продуктів харчування, вирощених самостійно або зібраних в лісах.
Глава підкомітету з питань ПДВ Олег Царьов (Партія регіонів) відзначив, що проект кодексу був "у непоганому вигляді" ще до початку всенародного обговорення, тому зараз можна без проблем прийняти його в першому читанні. Члени комітету погодилися з цим, проте вже підготували 24 зауваження до другого читання. Зокрема, депутати рекомендують вилучити "перевагу контролюючих органів над платниками" і право податківців перевіряти трудове законодавство; ввести відповідальність за необґрунтовану відмову в прийнятті податкової декларації; встановити порядок проведення перевірок для крупних платників; скоротити перелік критеріїв для автоматичного відшкодування ПДВ; не допустити порушення банківської таємниці.
Враховуючи, що до проекту кодексу є зауваження, глава підкомітету з питань оподаткування суб'єктів ринку небанківських фінустанов Дмитро Святаш (Партія регіонів) запропонував відкласти його набрання чинності на рік - до 1 січня 2012 року, посилаючись на досвід Росії, де Податковий кодекс приймався 2,5 роки. "У нас складно вести бізнес, бо податкове законодавство міняється щороку. Якщо ми приймемо кодекс швидко, то вже в 2011 році Кабмін сам захоче внести до нього зміни", - сказав він. Терьохін у свою чергу попередив, що якщо документ набере чинності з 1 січня 2011 року, то він може бути оскаржений в Конституційному суді. За його словами, швидке прийняття Податкового кодексу суперечить трьом законам - "Про систему оподаткування", "Про регламент Верховної ради" і Бюджетному кодексу, - що передбачає, що податкові зміни повинні братися максимум за 6 місяців до нового бюджетного року (починається 1 січня), а всі фіскальні поправки, прийняті після 15 липня, набирають чинності через бюджетний рік. "Якщо ми таке рішення не приймемо, я не братиму участі в обговоренні кодексу", - резюмував Сергій Терьохін.
Пропозицію про зміну терміну підтримали лише Дмитро Святаш, Микола Катеринчук, Сергій Терьохін і Таріел Васадзе (БЮТ). Віталій Хомутинник відзначив, що питання про перенесення термінів ще розглядатиметься в сесійному залі. "У першому читанні проголосуємо, а далі працюватимемо - може, два тижні, півроку, рік", - зайняв нейтральну позицію глава підкомітету з питань акцизного збору Олександр Васильєв (Партія регіонів). За інформацією Комерсант-Україна, віце-прем'єр Борис Колесников поставив перед депутатами більшості завдання прийняти документ в цілому до 4 листопада. Голосування в першому читанні очікується завтра.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас