Жовтень: Куди прямують ціни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Жовтень: Куди прямують ціни

Казна та Політика
1353
Цінову "погоду" на споживчому ринку будуть робити майбутні вибори, подорожчання газу і Податковий кодекс.
Шокова "цінотерапія", якій піддаються українці цієї осені, в жовтні продовжиться, прогнозують наші експерти. Єдиний ринок, де прогнозується зниження цін, - ринок вторинної житлової нерухомості у великих містах.
Нерухомість -15 ... 20%
Спостерігачі побоюються повільного обвалу на ринку - не дивлячись на те, що він, як і раніше, мало активний. Очікується, що будуть дешевшати, в першу чергу, великогабаритні квартири.
- Українці з із замиранням серця чекають підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги, - говорить експерт Олексій Сотников. - У зв'язку зі зростанням цін на газ розцінки жеківських послуг можуть злетіти на 15-60% - залежно від регіону і політики місцевої влади. Субсидії виявилися не настільки доступними, як очікувалося. Населення опинилося перед фактом: оплачувати проживання у великій квартирі неможливо. Вихід один - переїжджати в малогабаритне житло. У зв'язку з цим очікується істотне зростання пропозицій на ринку. І - при слабкому попиті - зниження цін. Вже сьогодні в багатьох великих містах вартість 3-4-кімнатних квартир опустилася до вартості 2 -, а то й 1-кімнатних.
Розбавлять ринок і "заставні" квартири, які, як і раніше, будуть намагатися продати позичальники, які не мають ресурсів оплачувати кредит. Час, який банки відводили під кредитні канікули, закінчується. Однак фінансова ситуація у людей залишається плачевною. Вихід один - виставляти квартиру на продаж.
Єдиний сегмент ринку нерухомості, де, як і раніше, прогнозується зростання, - ринок блокових приміських будиночків. Компанії, що ведуть їх будівництво, тільки з початку року підняли ціни в середньому на 50-60%. Зараз вони потирають руки: городяни, змушені виїжджати зі своїх квартир, можуть вишикуватися до них в чергу.
Долар 0 ... +4 Грн
Готівковий ринок американської валюти у вересні вже продемонстрував перші симптоми нервозності. У першій половині місяця в окремих обмінниках ціна "зеленого" перестрибувала психологічно небезпечний рубіж у 8 грн. Ситуацію швидко стабілізували, долар "законсервувався". Однак, на думку експертів, існують передумови для його значного подорожчання. Правда, цей процес буде швидше плавним, ніж стрімким.
Директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін передрікає, що скоро ми змушені будемо купувати долари по 10-12 грн. Причини: зростання грошової маси в обігу, випуск облігацій внутрішньої держпозики (це збільшує обсяги обігової гривні), негативне сальдо торгового балансу. А фінансовий експерт Сергій Марченко додає до списку причин ще й психологічну:
- Народ дуже болісно і недовірливо ставиться до процесу виборів. Прагне напередодні запастися всім - від продуктів харчування до іноземної валюти. Не виключений ажіотаж біля обмінників, що і спровокує зростання курсу долара. А "опустити" його назад буде вже не так-то просто: в економіці спостерігається об'єктивний девальваційний тренд. Масла у вогонь можуть підлити представники малого бізнесу, які готуються масово згортати свою діяльність або відводити її в "тінь" напередодні нового Податкового кодексу. Вони виводять ресурси з обігу і переводять їх у долари і євро.
У свою чергу, представники НБУ не схильні драматизувати ситуацію. По-перше, за словами керівника групи радників глави Нацбанку України Валерія Литвицького, валютний ринок може стабілізуватися і без участі регулятора, що він вже продемонстрував у вересні. А по-друге, Нацбанк володіє чималими резервами - понад 32 млрд доларів. І вони будуть ще рости. Зокрема, за рахунок доходів від недавнього розміщення суверенних єврооблігацій. Крім того, зіграє свою роль і другий транш МВФ у розмірі 1,5 млрд дол
Це дозволить вберегти гривню від девальвації навіть у тому випадку, якщо на валютному ринку вибухне паніка.
Продукти -10 .. +50%
Основною причиною зростання цін на продовольчому ринку прийнято вважати подорожчання зерна та кормів при порівняно невисокому врожаї. Однак на практиці "винними" в черговому подорожчанні експерти називають самих українців, схильних в паніці скуповувати продукти в зайвих обсягах.
Що може подорожчати в жовтні
Борошно +5 ... +12%
Сир +5 ... +15%
Молоко +10 ... +15%
М'ясо +5 ... +25%
Рослинна олія +10 ... +12%
Крупи, рис, макарони +10 ... +35%
Овочі -10 ... +40%
Фрукти +15 ... +50%
Цукор +5 ... +7%
Використано дані Українського клубу аграрного бізнесу, консалтингової компанії "ПроАгро", Всеукраїнської асоціації із захисту прав споживачів, компанії "ААА".
Світлана Голландс
За матеріалами:
АіФ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас