Нацбанк ввів обмеження на діяльність комбанків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк ввів обмеження на діяльність комбанків

Кредит&Депозит
2074
Національний банк України (НБУ) встановив низку обмежень, які можуть бути введені на діяльність комбанку, що отримав стабілізаційний кредит, згідно з Технічним порядком проведення операцій з надання НБУ стабілізаційних кредитів комбанкам, затверджених постановою Нацбанку від 30 вересня, повідомляє Прайм-ТАСС із посиланням на прес-службу НБУ.
Зокрема, в банку, який отримав стабкредит, може бути призначений куратор НБУ. Для банку-позичальника може бути обмежений обсяг здійснення активних операцій, заборона на надання нових кредитів, у тому числі на міжбанківському ринку (окрім кредитів овернайт).
НБУ може також ввести для кредитно-фінансової установи, яка отримала стабкредит, заборону на придбання цінних паперів або здійснення прямих інвестицій. Регулятор на термін користування стабкредитом може зупинити активні операції з інсайдерами банку.
Серед санкцій також числиться заборона на викуп акцій власної емісії і погашення своїх цінних паперів, заборона на підписання нових депозитних договорів, які передбачають авансову виплату відсотків. Відповідні обмеження мають бути вказані в укладеному між Нацбанком і комбанком кредитному договорі.
Як повідомлялося раніше, положенням про надання Нацбанком стабілізаційних кредитів, яке було затверджено в липні, передбачено, що загальний термін користування стабкредитом не може перевищувати 360 днів, а в разі реальної загрози стабільності роботи банку - 450 днів. Розмір відсоткової ставки по стабкредитах визначається на рівні облікової ставки НБУ плюс 2 відсоткові пункти, ставка є плаваючою. Забезпеченням під стабкредит можуть виступати: державні облігації всіх випусків; боргові цінні папери, емітовані НБУ; облігації, випущені під держгарантії; гарантії уряду і кошти в іноземній валюті.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас