ПАРЄ стурбована утиском основних демократичних свобод в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПАРЄ стурбована утиском основних демократичних свобод в Україні

211
У Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) стурбовані утиском основних демократичних свобод в Україні. Про це йдеться в прийнятій резолюції про стан демократії в Україні та роботі її демократичних інституцій, повідомляє радіо "Свобода".
Обговорення у Страсбурзі базувалися на матеріалах, зібраних так званим Моніторинговим комітетом, що слідкує за дотриманням Україною зобов'язань, взятих при її вступі до Ради Європи. Парламентська асамблея висловила занепокоєння через утиски основних демократичних свобод, на які останнім часом скаржаться політичні сили, неурядові організації та представники українських ЗМІ.
Доповідач ПАРЄ з України Рената Вольвенд закликала звернути особливу увагу Асамблеї на питання про свободу ЗМІ. "В цілому мені здається, за останні роки був досягнутий певний прогрес. Але я закликаю ставитись до цього питання з усією серйозністю. Оскільки вважаю, що були зроблені і деякі кроки назад", - сказала вона.
Доповідач ПАРЄ по Україні Мейліс Репс сумнівається в законності майбутніх місцевих виборів. У своєму виступі на засіданні ПАРЄ в Страсбурзі вона заявила: "Є кілька тривожних знаків. Наприклад, склад виборчих комісій незбалансований. Це стосується і питання, яким чином реєстрували фальшиві списки партій. Тому ми закликаємо владу дуже уважно це розглянути", - сказала Репс. "Якщо місцеві вибори підуть не так як треба - це буде дуже тривожним знаком для нас", - зазначила доповідач.
Нагадаємо, 28 вересня ц.р. Президент України Віктор Янукович провів зустріч з М. Репс, в ході якої, сторони обговорили тему підготовки та проведення в Україні цьогорічних місцевих виборів. "Безумовно, ми дуже зацікавлені в тому, щоб ці вибори були прозорі, демократичні. І я роблю все, щоб це так і сталося", - наголосив Президент.
Крім того, за дорученням Президента МЗС надіслало запрошення спостерігачам Ради Європи та ОБСЄ щодо їхньої участі у спостереженні за виборами 31 жовтня. "Аналогічні запрошення були надіслані і по парламентській лінії. Тому ми сподіваємося, що наша співпраця буде спрямована саме на якісний моніторинг передвиборчої кампанії, виборів. Переконаний, що будуть надані об'єктивні і збалансовані оцінки. Дуже важливо, щоб ця об'єктивність була збережена. Ми в цьому дуже зацікавлені", - наголосив Янукович.
Раніше, 20 вересня ц.р. Президент України Віктор Янукович провів зустріч з Головою Парламентської Асамблеї Ради Європи Мевлютом Чавушоглу. Голова ПАРЄ відзначив, що в України необхідно "забезпечити довготривалу політичну стабільність на основі політичного консенсусу, співпраці на рівні "влада - опозиція", а також забезпечити свободу слова і права національних меншин".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас