Ахметов задавить розширенням — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ахметов задавить розширенням

Казна та Політика
8416
Ім'я Рината Ахметова цього року часто згадувалося в ЗМІ. Причиною тому зовсім не успіхи його дітища, футбольної команди "Шахтар", а систематична купівля його компанією - "Систем Кепітал Менеджмент" (СКМ) нових заводів і фабрик. Таким чином, все більше українців і галузей економіки країни залежать від однієї конкретної людини. Йому на руку підвищення цін у сфері електроенергетики, підвищення вартості нафтопродуктів, зростання цін на вугілля і багато іншої сировини, до якої він має безпосередній стосунок. Де ж бізнесмен збирається заробити найбільше?
Ахметов зіллє фінанси
Ринат Ахметов активно користується вдалою політичною ситуацією, що склалася, і нестримно нарощує і оптимізує структуру своїх активів. Наприклад, не так давно підконтрольні найбагатшому українцю фінансові установи - Перший Український Міжнародний Банк (ПУМБ) і Донгорбанк офіційно оголосили про злиття.
"Головна мета об'єднання ПУМБу і Донгорбанку - це створення масштабнішої і ефективнішої платформи для подальшого зростання. Злиття дозволить підвищити надійність єдиного банку і значно поліпшити якість управління і операційну ефективність", - повідомив глава наглядових рад обох фінустанов і директор з розвитку бізнесу СКМ Ілля Архипов.
В листопаді відповідне рішення має бути прийняте власником обох структур - компанією "СКМ-Фінанс", проте, враховуючи, що воно, по-суті, формальне, можна не сумніватися в його схваленні. Об'єднання двох банків може завершитися вже наступного року, а сумарні активи новоствореної фінансової установи досягнуть 26 млрд грн.
До слова, якби процес злиття активів завершився цього року, то банку вдалося б зайняти 11 рядок в рейтингу найбільших фінансових установ країни. Це непогано, враховуючи, що станом на 1 червня 2010 року ПУМБ займав у щоквартальному рейтингу 14 місце (загальні активи - 17,04 млрд грн.), в Донгорбанк лише 24 (активи 8,8 млрд грн.).
Більше того, об'єднання дозволить СКМ істотно заощадити, адже планується скоротити кадри і мережу відділень: швидше за все, фінансисти підуть на звільнення дублюючих один одного співробітників і оптимізацію філіальної мережі.
Так, станом на кінець вересня, в 11 філіях і 125 відділеннях ПУМБу працювали 2,736 тис. осіб, а в 54 відділення Донгорбанку - 825. Якщо співробітники фінустанов відчують на собі наслідки злиття вже на початку наступного року, то клієнти - не раніше літа. Згідно з попередніми прогнозами, переведення рахунків клієнтів Донгорбанку в ПУМБ, на базі якого і буде створений новий банк, заздалегідь почнеться в другому півріччі 2011 року.
Зсув по фазі
Одним з основних напрямів діяльності іменитого підприємця є енергетичний бізнес, де Ринату Леонідовичу також удалося підсилити свою присутність. Прихід регіонала Олександра Попова до влади (зараз в.о. глави КМДА, а найближчим часом, швидше за все, займе пост глави КМДА) дозволило Ахметову ближче підібратися до столиці.
Зокрема, підконтрольна йому Донбаська паливно-енергетична компанія (ДТЕК) вже анонсувала про нарощення своєї частки в компанії "Київенерго" до 24,9% акцій. При цьому частина цінних паперів, які перейшли у власність ДТЕК, свого часу була відчужена з комунальної власності міста.
Офіційна інформація про вплив донецького бізнесу на "Київенерго" з'явилася лише в липні цього року, коли в ДТЕК повідомили про придбання 6,1% акцій енергетичної компанії. Не виключено, що в найближчому майбутньому з'явиться додаткова інформація про збільшення цієї частки.
"Ми зацікавлені в збільшенні частки в акціонерному капіталі через покупку акцій на вторинному ринку і участь у майбутній приватизації. Ми націлені на стратегічне партнерство і готові передати досвід модернізації генеруючих потужностей, поліпшення бізнес-процесів, реструктуризації системи управління", - заявив генеральний директор компанії Максим Тимченко.
"Акції "Київенерго" будуть повністю консолідовані перед виведенням компанії Ахметова на IPO. До цього показувати свою домінуючу участь в "Київенерго" і брати на себе всю відповідальність за розвиток компанії немає сенсу. Вона потрібна перш за все для підняття капіталізації ДТЕК", - вважає екс-глава Мінпаливенерго Іван Плачков.
Інтерес донецьких бізнесменів до київської компанії пояснити просто. На сьогоднішній день "Київенерго" є привабливим активом і володіє електромережами загальною протяжністю 11,5 тис. км. і тепломережами з передачі гарячої води (2,3 тис. км.). А ось генерацію (ТЕЦ-5 і ТЕЦ-6 загальною встановленою потужністю 1,2 ГВт) орендує в міста за 2 млн грн. на рік. Проте, враховуючи лояльність нової столичної влади до донецьких інвесторів, проблем з наймом майна найближчим часом не виникне.
Підтягнувся до Європи
В нинішньому році Ринат Ахметов зміг також наблизитися до своєї давньої мети - підсилити свій вплив у сегменті експорту електроенергії. Першим кроком, що відкрив бізнесмену оптимістичні перспективи, стало впровадження торік аукціонного доступу до перетинів магістральних ліній електропередачі (ЛЕП).
Компанії "Східенерго" і "Пауер Трейд" на аукціоні "Укренерго" придбали право доступу до потужностей ліній електропередачі в європейському і молдавському напрямах. Втім, українські компанії поки не спішать займатися постачаннями за кордон, оскільки рівень цін в Європі, при вартості української електроенергії, що повсякчас дорожчає, не дає продавцям досить привабливої дельти для освоєння цього сегменту.
Втім, ця проблема може бути вирішена. Не за горами впровадження практики двосторонніх договорів на купівлю електроенергії. Ця новація вигідна передусім Ахметову, бізнес-імперія якого включає як виробників електроенергії, так і постачальників, так і крупних споживачів.
Ще одним активом, який перейшов під вплив Рината Леонідовича нинішньої весни, була найбільша енергорозподіляюча компанія України - "Дніпробленерго", яку очолив Олександр Фоменко. Він відомий тим, що практично всю свою трудову діяльність присвятив розвитку електроенергетичного бізнесу Рината Ахметова.
Варто відзначити, що до Фоменка енергорозподіляючою компанією керував Андрій Мартинюк, який вважається близьким до групи "Приват" бізнесмена Ігоря Коломойського. Більше того, останній був одним з найбільш реальних претендентів на купівлю державного пакету дніпропетровського обленерго.
Так, літом минулого року Кабінет Міністрів України видав "на-гора" розпорядження №894-р "Про вилучення пакетів акцій зі статутного капіталу НАК "Енергетична компанія України", яким Мінпаливенерго доручалося передати Фонду держмайна акції 15 дистриб'юторських фірм (включаючи 60%+1 голос "Дніпробленерго") для подальшої приватизації.
Але приватизаційні розпорядження Юлії Тимошенко так і не були виконані, оскільки, як відомо, на початку 2010 р. в країні змінилося керівництво. Тепер, якщо торги таки будуть проведені, то, ймовірно, підприємство піде під контроль вже донецького бізнесмена. Варто відзначити, що керівник "Дніпробленерго" входить до складу Ради ОРЕ, яка займається перерозподілом фінансових потоків енергоринку. Для того, щоб засідання цього органу було легітимним, в ньому мають засідати як мінімум шість "ахметовських" директорів з десяти голосуючих.
З призначенням Фоменка ДТЕК зможе самостійно формувати цей кворум. Адже вже зараз до Ради ринку входять близькі до Рината Ахметова керівники "Дніпренерго", "Східенерго", "Центренерго", "Крименерго" і "Сервіс-Інвест". Іншими словами, дане призначення дозволило Ринату Леонідовичу отримати великий вплив на енергетичний ринок країни.
Свій "Нафтогаз"
В нинішньому році бізнесмен, судячи з усього, вирішить і свої проблеми в нафтовому бізнесі. Зокрема, йдеться про компанії Vanco Pryker­chenska, з якою Кабінет Міністрів Юлії Тимошенко мав намір розірвати угоду про розділ продукції (частина отриманих на наділі корисних копалини є власністю держави, а частина - Vanco Pryker­chenska) по Прикерченській ділянці шельфу Чорного моря.
Це призвело до судових розглядів в Арбітражному інституті Торгівельної палати Стокгольма, проте розгляд справи незабаром після приходу нового прем'єр-міністра Миколи Азарова був припинений, оскільки сторони вирішили сісти за стіл переговорів. Враховуючи нинішнє лояльне ставлення влади до найбагатшого українця, в швидкому вирішенні суперечки з компанією Vanco Prykerchenska сумніватися не варто.
Про те, що уряд піде Ринату Леонідовичу назустріч, говорить і той факт, що державна компанія "Укртрансгаз" оголосила про відновлення будівництва магістрального газопроводу Армянськ-Джанкой. Цей проект дозволить створити всі умови для постачання на материк газу, видобуток якого на Чорноморському шельфі має намір почати Ринат Ахметов. "Після тривалого простою відновлено будівництво нової гілки газопроводу Армянськ-Джанкой. Ми плануємо, що газ піде на початку наступного року", - заявив директор "Укртрансгазу" Сергій Винокуров.
Грошей шахти не клюють
Нинішнього літа з'явилась інформація про те, що компанія ДТЕК Рината Ахметова стане інвестором двох найбільших державних шахт - "Ровенькиантрацит" і "Свердловантрацит". Компанія бізнесмена вже анонсувала про готовність виділити близько 500 млн грн., які планується направити на капітальне будівництво, закупівлю спеціального обладнання для цих об'єктів. При цьому в "Ровенькиантрацит" буде вкладено 300 млн грн., а в "Свердловантрацит" - близько 200 млн грн.
Освоювати дані кошти держпідприємства будуть в рамках власних Програм технічного переоснащення, модернізації і розвитку, які були розроблені за участю представників ДТЕК. Не виключено, що кошти Рината Ахметова шахтарі з Ровеньків і Свердловська витратять на машини і обладнання, вироблені на машинобудівних заводах групи СКМ.
Варто відзначити, що кошти інвестуються на чудових для бізнесмена умовах. "Гроші виділяються на безпроцентній основі. Вони не забезпечені ні заставою майна, ні поручительством. Повернути їх "Ровенькиантрацит" і "Свердловантрацит" повинні до закінчення терміну дії договорів фінансової допомоги, тобто через чотири роки", - повідомили на шахтах.
При цьому в договорах фінансової допомоги, що надається, немає ні слова про намір ДТЕК узяти дані підприємства в оренду або укласти з ними договір про спільну діяльність. Виходячи з цього, можна передбачити, що наступним кроком донецького бізнесмена в рамках співпраці з "Ровеньками" і "Свердловкою" буде їх приватизація.
Оборудка десятиліття
Чи не найгучнішою операцією на ринку гірничо-металургійного комплексу за участю бізнесмена було входження Маріупольського металургійного комбінату ім. Ілліча (один з найбільших виробників сталевого прокату) в групу "Метінвест" Рината Ахметова і Вадима Новинського.
"Керувати підприємством буде Володимир Семенович Бойко (екс-власник підприємства). Я йому повністю довіряю", - заявив Ринат Ахметов, поклавши край чуткам, які довгий час супроводжували цю операцію. Втім, на заводі не обійшлося без кадрових перестановок: новим фінансовим директором ММК ім. Ілліча став донеччанин Дмитро Демидович, який працював до цього на аналогічній посаді в дивізіоні сталі і прокату "Метінвесту".
Варто відзначити, що за цією операцією спостерігала вся країна. Перед її підписанням ходили чутки про продаж металургійного комбінату росіянам, а згодом Володимир Бойко і зовсім заявив про "рейдерську атаку" і вирушив шукати допомоги у Президента України Віктора Януковича, пообіцявши зробити все, щоб відбитися від недружнього поглинання.
Та зустріч з главою держави змінила думку Володимира Бойка, який почав натякати, що його комбінату необхідно об'єднуватися з кимось, хто має сировинну базу, а згодом головний іллічівець конкретизував свої натяки, заявивши про намір об'єднатися з "Метінвестом".
Для Рината Ахметова поглинання комбінату можна вважати знаковою подією. Адже це робить "Метінвест" найбільшим виробником сталі в Україні (раніше це почесне звання належало ІСД Гайдука і Тарути) і третім - в СНД (компанію випереджають російські "Северсталь" і "Євраз") з річним обсягом виплавки на рівні 11,5 млн т і перспективою її збільшення до 16 млн т найближчими роками.
Бізнесмену вистачає на зірки
Не забуває Ринат Ахметов про менш грошові, але доволі привабливі сфери бізнесу в світлі Євро-2012. Зокрема, його компанія "Еста Холдинг" купила на конкурсі, який був проведений регіональним відділенням Фонду держмайна в Донецькій області, цілісний майновий комплекс комунального готелю "Київ", розташованою на бул. Пушкіна в Донецьку.
Розташований в центральній частині міста (20 км. від аеропорту) готель, який був придбаний за 24,6 млн грн., є чотириповерховою будівлею площею понад 5 тис. кв.м. Категорія готелю, що має 80 номерів, відповідає трьом зіркам. Впродовж двох найближчих років об'єкт чекає масштабна реконструкція, завдяки якій рівень готелю може зрости до чотирьох зірок.
В будь-якому разі вже зараз можна говорити, що придбання комунального готелю значно розширить присутність президента футбольного клубу "Шахтар" на ринку готельних послуг Донецька. До останнього часу Ринат Ахметов володів в обласному центрі лише одним готелем - єдиним в місті п'ятизірковим готелем "Донбас Палас" (вул. Артема) на 129 номерів, відкритою в 2004 р. на місці колишнього готелю "Донбас". Також в першій половині 2012 року компанія має намір відкрити 24-поверховий комплекс "Пушкінський", в будівництво якого буде вкладено понад $120 млн.
Ахметов хоче більше продаватися вроздріб
Ще однією оборудкою бізнесмена була купівля компанією СКМ ТОВ "Фармація Донбасу", яка володіє мережею із понад 100 аптек на території Донецької області. За словами директора СКМ з розвитку нових напрямів бізнесу Миколи Нестеренка, аптечний бізнес і раніше цікавив компанію, який він вважає перспективним напрямом для розвитку.
Також не забуватимемо і про продуктовий ритейл. За підсумками 2009 року компанія "Український ритейл" (торгівельна мережа "Брусниця"), що належить групі "Систем Кепітал Менеджмент", практично подвоїла кількість нових магазинів. У I кварталі 2010 року компанія планувала відкрити не менше 25 нових торгівельних точок, використовуючи стратегію 2009 р. В даний час для цієї мережі йде пошук відповідних земельних ділянок (для зведення торгівельних точок) і міні-мереж магазинів, які можливо інтегрувати в запущену мережу.
Резюмуючи все вищесказане, можна констатувати, що конкурентам Ахметова буде дуже непросто. Бізнесмен просто задавить їх розширенням і потужністю своїх вертикально-інтегрованих холдингів у багатьох сферах бізнесу. Звичайно, варто враховувати і те, що бізнес в Україні розвивається лише за наявності політичної волі у влади. Але в тому, що низка високопоставлених чиновників благоволять до Рината Леонідовича сумніватися не доводиться. Отже, найближчим часом всі ми станемо свідками низки поглинань і крупних операцій, організованих "донецькими" бізнесменами і "донецькими" чиновниками. Хоча різниці між першими і останніми, мабуть, немає ніякої.
Максим Голубченко
За матеріалами:
Фiнансовий Захист
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас