Штати викрили кібербанду з СНД — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Штати викрили кібербанду з СНД

Кримінал
882
Ці люди звинувачуються у викраданні $70 млн. з рахунків в американських банках за допомогою комп'ютерного вірусу.
Заступник директора Федерального бюро розслідувань (ФБР) Гордон Сноу заявив, що арешти учасників хакерської мережі проводилися на території США, у Великобританії, а п'ятеро були затримані в Україні. Більшості обвинувачених від 20 до 23 років, і вони приїхали в США по студентських візах. Десять з них були спіймані 30 вересня, ще 10 - раніше, а 17 знаходяться в бігах.
Дані арешти є частиною міжнародного розслідування під назвою "Операція проломлений тризубець", яке почалося в травні 2009 р., коли ФБР виявило шахрайські перекази коштів за системою фінансових транзакцій ACH відразу на 46 різних банківських рахунків. Незабаром стали зрозумілі серйозність і міжнародний масштаб злочинного угруповання і американське відомство уклало "безпрецедентне партнерство" з колегами з Великобританії, України і Голландії.
Як пояснило ФБР, американцям з України розсилалися електронною пошті повідомлення з вірусом Zeus Trojan. При відкритті посилання або прикріпленого до листа файлу ця програма встановлюється на комп'ютер, знімає всю інформацію, яку користувач вводить через клавіатуру, і посилає ці дані зловмиснику.
Отримавши дані про логіни і паролі банківських рахунків власника зараженого "Зевсом" комп'ютера, шахраї таємно виводили з них гроші на спеціально відкриті за допомогою фіктивних паспортів рахунки в інших банках, а потім переводили в готівку і відправляли до Східної Європи. Гроші часто йшли за кордон в рюкзаках таких самих студентів-обмінників, багато з яких навіть не підозрювали про свою причетність до злочину, вважаючи прохання товаришів "передати гроші" турботою про близьких.
За даними ФБР, за допомогою цієї схеми шахраї намагалися вкрасти з рахунків американців понад $220 млн. і успішно привласнили $70 млн. Жертвами киберзлочинців стали малі й середні компанії, муніципалітети, церкви і фізособи.
"Сьогоднішні арешти показують, що для пограбування сучасних високотехнологічних банків не потрібно зброї, маски і швидкісного автомобіля для втечі з місця злочину. Досить інтернету і винахідливості", - відзначив вчора прокурор південного округу штату Нью-Йорк Пріт Бхарара.
За словами представників прокуратури США, заарештовані за 2008-2009 рр. відкрили сотні таких рахунків. Майже всі вони були "грошовими мулами", сфера відповідальності яких обмежувалася відкриттям шахрайських рахунків і переказом викрадених грошей. Цим кур'єрам зазвичай діставалося 8-10% від сум, а решта йшла керівникам злочинної групи.
Також до числа затриманих, імовірно, входять вербувальники "мулів" і 20-річна Софія Дикова, обвинувачена в постачанні членів злочинної мережі підробленими паспортами. Про те, хто був автором шахрайської схеми і організатором афери, поки нічого не повідомляється.
"Сили правопорядку виграли важливу битву, але, судячи з усього, війну вони не виграли. Був висмикнутий лише бур'ян, коріння якого залишається в ґрунті. Я думаю, злочинна мережа незабаром відновить роботу", - вважає головний аналітик дослідницької фірми Javelin Strategy and Research Том Уїллс.
Затримання в США збіглося з аналогічною операцією проти інтернет-шахраїв, проведеною владою Великобританії. 28 вересня поліція Лондона затримала 20 вихідців з України, Латвії, Естонії, Білорусі і Грузії, які, як повідомлялося, за допомогою трояна вкрали $9,5 млн. з рахунків вкладників найбільших британських банків: HSBC, Royal Bank of Scotland, Barclays і Lloyds.
Експерти побоюються, що це лише вершина айсберга. За словами управляючого дослідницькою компанією Verizon Business Investigative Response Девіда Остертага, який спостерігає за вірусом Zeus з моменту його появи в 2004 р., наступного року станеться ще більше арештів, пов'язаних з використанням цієї троянської програми.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас