Україну ткнуть носом у Конституцію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україну ткнуть носом у Конституцію

Казна та Політика
2832
Європейська комісія "За демократію - через право" (Венеціанська комісія) на своїй пленарній сесії 15-16 жовтня планує обговорити скасування конституційної реформи 2004 р. в Україні. Представник комісії вже висловив здивування рішенням КС.
"Було дивно дізнатися, що Конституцію визнали недійсною після того, як вона була Основним законом протягом шести років (і якої дотримувався сам Конституційний суд). Це незвичайно. Згідно з європейською практикою, масштаб подібного роду контролю КС зазвичай досить обмежений", - сказав секретар Венеціанської комісії Томас Маркерт. За його словами, нічого недемократичного в Конституції 2004 р. не було.
Нагадаємо, 1 жовтня КС визнав неконституційною політреформу 2004 р. через порушення процедури її розгляду і прийняття. Суд зобов'язав органи державної влади привести нормативно-правові акти у відповідність до Конституцієї України від 1996 р.
Тепер главі держави повернули право висувати кандидатуру прем'єр-міністра для затвердження парламентом, звільняти главу уряду і Кабмін, призначати і звільняти міністрів за поданням прем'єра, давати розпорядження уряду, скасовувати будь-які акти уряду, утворювати, ліквідовувати і реорганізовувати будь-які органи центральної виконавчої влади, звільняти генпрокурора, звільняти і призначати главу СБУ.
Одночасно президент втратив значні права на розпуск Ради, тепер це можливо, якщо протягом 30 днів парламент не зможе почати пленарні засідання. У народних обранців з'явилася можливість створювати депутатські групи і фракції.
"Україна не вперше стикається з висновками Венеціанської комісії стосовно конституційного процесу в країні. Одного разу країну критикували за не зовсім легітимну процедуру прийняття змін в Конституцію 2004 р., а зараз - за не зовсім легітимну процедуру скасування конституційної реформи", - сказав "ЭИ" директор Центру миру, конверсії і зовнішньої політики Олександр Сушко.
За його словами, в своєму рішенні Венеціанська комісія говоритиме про порушення Конституційним судом двох засадничих принципів. "Перший полягає в тому, що Конституцію потрібно змінювати лише способом, передбаченим самою Конституцією. Зміна Основного закону країни через дії КС не передбачена Конституцією і тому не може вважатися законною. Другий момент - зміна повноважень вже вибраних інститутів протягом їх каденції.
Природно, що будь-які нові повноваження може отримати лише новообраний орган влади. Цей принцип теж був порушений, і на це буде вказано", - резюмує експерт.
Сушко сумнівається, що рішення Венеціанської комісії матимуть наслідки для України. "Вона не уповноважена застосовувати якісь санкції до держави. Але якщо в рамках Ради Європи буде піднято це питання в контексті дотримання Україною демократичних стандартів і прав людини, це може мати наслідки в майбутньому. Зокрема, якщо місцеві вибори будуть проведені недемократично", - додав він.
13 червня 2005 р. Венеціанська комісія в своєму висновку №339 відзначила, що внесення змін до Конституції сталося "поспішно… з метою розв'язання політичної кризи", а самі зміни "не повністю дозволяють досягти мети конституційної реформи - встановлення збалансованої і функціональної системи правління". В той же час прийняття Конституції 1996 р. було визнане головною подією року в області європейського конституційного права. "Конституція встановлює міцну виконавчу владу. передбачає наявність системи стримувань і противаг, яка робить неможливим повернення до авторитаризму.
Принцип верховенства права дуже добре втілений в тексті Конституції. Введення демократичного місцевого самоврядування, а також важлива роль, відведена КС, сприятимуть затвердженню демократичної культури в Україні", - таким був остаточний висновок комісії.
"Щодо Конституції 1996 р. Заходу фактично сказати нічого. Вони зав'язані на "одобрямсі", підтримці і позитивній оцінці цього документа. Сьогодні йдеться про те, що Конституція недопрацьована і дещо застаріла. Є низка заяв Венеціанській комісії стосовно прокуратури, судової системи і місцевого самоврядування. Ось на цьому будуть зроблені основні акценти. Але українська влада не заперечує готовності вносити доповнення до Конституції", - сказав директор Інституту політичного аналізу і міжнародних досліджень Сергій Толстов.
Експерт упевнений, що зміни, які відбуваються в країні з приходом нового політичного керівництва, не становлять небезпеки для суспільства. "Все залежить від того, наскільки серйозно влада підходить до проекту реформ. Якщо цей момент використовується для того, щоб організувати дії всіх гілок влади в одному напрямі, і програма виявиться прорахованою, передбаченою і послідовною, тоді - це виграш Януковича і позитивні наслідки для суспільства. Хоча нам і доведеться серйозно попрацювати. Якщо ні - це провал влади і зростання соціального невдоволення", - додав він.
А екс-посол США в Україні Стівен Пайфер вважає, що рішення КС негативно вплине на сприйняття української демократії Заходом. "У грудні 2004 р. Рада більшістю голосів проголосувала за поправки до Конституції. Зміни призвели до більшої збалансованості повноважень між Радою і виконавчою владою.
Тепер, через шість років після введення цих поправок, суд, по суті, говорить: "це була помилка". Спостерігачі ставлять питання, чи було це рішення засновано на Конституції, чи зумовлено поточною політичною ситуацією, в якій лідер Партії регіонів - президент. Після декількох місяців безперервних повідомлень про тиск влади на українські ЗМІ і надмірної активності СБУ рішення суду лише закріпить зростаючу на Заході думку, що українська демократія рухається в неправильному напрямі", - додав американський дипломат.
Ксенія Лазоренко
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас