Китай інвестує в Грецію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай інвестує в Грецію

Казна та Політика
614
Під час візиту до Афін прем'єр держради КНР Вень Цзябао підписав з прем'єр-міністром Греції Георгіосом Папандреу угоду, що регулює китайські інвестиції в грецьку економіку, а також про співпрацю в області туризму і посилення культурного обміну між двома країнами. Тоді як в 2009 р. обсяг торгівлі між Китаєм і Грецією склав $3,67 млрд., Вень Цзябао пообіцяв до 2015 р. подвоїти товарооборот з Грецією до $8 млрд.
Вень Цзябао повідомив про відкриття кредитної лінії в $5 млрд. грецьким судновласникам, аби ті модернізували свій флот за рахунок побудованих в Китаї суден. У грецьких компаніях, які отримають китайські гроші, необхідно буде створити певну кількість робочих місць для китайців, закупівлі устаткування і матеріалів також повинні вироблятися в Китаї.
Угода, зокрема, передбачає спорудження на китайських верфях шести суден для грецьких компаній: серед них два контейнеровози вартістю відповідно $111 млн. і $84,5 млн., а також танкер вартістю $75 млн. Ці судна мають бути не лише побудовані китайськими суднобудівниками і оснащені китайським обладнанням - після спуску на воду вони мають бути укомплектовані китайськими командами.
В даний час Китай займає близько третини світового ринку суднобудування, а грецькі судновласники володіють найбільшим торгівельним флотом у світі. Торгівельний флот забезпечує приблизно 20% ВВП Греції, будучи найбільшою галуззю економіки країни. Грецькі судновласники контролюють 18% світової водотоннажності торгівельних суден і майже половину тоннажу, що належить країнам ЄС.
Глава китайського уряду відвідав вантажний термінал Пірея, який в 2008 р. узяла в концесію на 35 років китайська держкомпанія China Ocean Shipping Company (COSCO). Операція по терміналу Пірей принесла Греції близько $1 млрд. і перспективи подальших інвестицій в портову сферу з боку китайських партнерів. У свою чергу, COSCO отримала великий транспортний вузол, який допоможе китайському оператору розвивати свій бізнес в Європі. Вень Цзябао також заявив про зацікавленість Китаю в купівлі продуктів грецького сільського господарства, перш за все оливок і апельсинів, а також про можливе перетворення Греції на ключовий пункт на шляху товарообміну між Китаєм і Балканами.
Прем'єр держради КНР дав владі Греції важливу обіцянку - викупити держоблігації цієї країни. "Китай готовий позитивно розглянути питання про придбання додаткових облігацій, пропонованих Афінами до продажу. Пекін готовий докласти значних зусиль для підтримки країн єврозони і Греції, зокрема, для подолання кризи", - заявив Вень Цзябао.
Згідно з розрахунками Міністерства фінансів, Греція розмістить свої папери на ринку вже в середині 2011 р. Поки ж боргові цінні папери Греції вилучені з ринку облігацій у зв'язку з аномально високими процентними ставками. Рішення Китаю купувати грецькі боргові цінні папери автоматично підвищує рівень довіри до них на міжнародному фінансовому ринку.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас