Подадуть 20 копійок на гектар — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Подадуть 20 копійок на гектар

Аграрний ринок
1671
Мінагрополітики знов заявляє про виділення коштів цукровикам і споживачам добрив. Цього разу йдеться про 65 млн. грн., які ніяк не позначаться на бажанні сільгоспвиробників сіяти більше, вважають експерти.
Кабмін нарешті розробив механізм виплати дотацій покупцям вітчизняних добрив. Згідно з постановою №892, більшою мірою держава готова компенсувати амофос (виробляють Дніпровський завод мінеральних добрив і ЗАТ "Кримський титан" - контролюється бізнесменом Дмитром Фірташем). За це добриво, куплене на вітчизняних заводах, місцеві адміністрації зможуть виплачувати аграріям 860 грн. на тонні.
Зараз його відпускна вартість на заводах коливається в межах 5,2 тис. грн. за 1 т. На нітроамофосці - NPK - аграрії зможуть економити 630 грн. на тонні при відпускних цінах на жовтень 3,2-3,3 тис. грн. за 1 т. Компенсація за придбаний суперфосфат складе 354 грн. Зараз це добриво рідко вносять і мало виробляють. Його, а також нітроамофоску випускає державний "Сумихімпром", який влітку узяв в опосередкований контроль Дмитро Фірташ. Таким чином, виходить, що до кінця року держава має намір стимулювати придбання лише складних марок добрив, що виробляються на підприємствах, підконтрольних Дмитру Фірташу і Сергію Лісковському (володіє Дніпровським заводом мінеральних добрив через ЗАТ "Украгрохімхолдинг").
Але розраховувати на те, що попит на вітчизняну продукцію збільшиться після набрання чинності постанови, не доводиться. Річ у тім, що йдеться всього лише про суму компенсації у розмірі 5 млн. грн., затвердженої Кабміном 23 червня поточного року. Якщо порахувати, як держава дотує внесення цих добрив з розрахунку на 1 га засіяних площ, вийде всього 20 коп. на 1 га. Це навіть складно назвати підтримкою, якщо лише не йдеться про масове придбання добрив великими холдингами, які вже давно не орієнтуються на субсидії з держбюджету.
Складні добрива - найдорожча продукція сектора. У 2009 р. уряд Юлії Тимошенко мав намір виділити 102 млн. грн. на компенсацію вітчизняних добрив, аби хоч якось підтримати вітчизняних хіміків. Нині вони контролюють не більше 3% ринку споживання і не в змозі протистояти імпорту. Але аграрії так і не отримали обіцяних дотацій ні в 2009 р., ні в 2010 р. Це призвело до зниження завантаження виробництв, а також до того, що дрібний і середній фермер практично перестав купувати вітчизняні складні добрива.
"Зараз активно викупляють амофос великі агрохолдинги, дрібні фермери чомусь не цікавляться цим добривом", - нарікає Сергій Лісковський. Порівняно з 2008 р. торік виробництво амофосу впало більш ніж в три рази - до 40 тис. т на рік, NPK - більш ніж в п'ять разів, до 50,5 тис. т, при споживанні 550 тис. т на рік. Це сталося внаслідок неконкурентоспроможності вітчизняних добрив. Навряд чи така мізерна підтримка держави що-небудь змінить в ситуації, що склалася. "Хоча цього року і намітилося зростання виробництва вітчизняних добрив, за результатами року виявиться, що не менше 90% продукції наші аграрії куплять у імпортерів", - говорить Микола Селіхов, заступник директора черкаського НДІТЕХІМ. Він також вважає держпідтримку дуже маленькою.
Перебільшує свої досягнення уряд і в підтримці цукровиків. Нагадаємо, ще в початку весняної посівної кампанії міністр МінАП Микола Присяжнюк оголосив про те, що державна компенсація кожного засіяного буряком гектара складе 1 тис. грн. У результаті, за словами того ж Присяжнюка, вона виявиться удвічі меншою - близько 500 грн. на 1 га. "Сьогодні прийнята постанова про виділення додаткових коштів у розмірі 60 млн. грн. компенсації на 1 га посіву цукрового буряку в обсязі 500 грн. Аби можна було підготувати землі і забезпечити посів цукрового буряку", - сказав він. Раніше, в червні, Кабмін своєю постановою виділив 170 млн. грн. на ці ж цілі, але виробники досі не отримали цих грошей, точно так, як і компенсацію на закупівлю добрив.
Втім, аналітики не бачать великої проблеми в тому, що МінАП не виконує своїх обіцянок. "Аграрії давно перестали чекати допомоги від держави і планують свій бізнес, орієнтуючись виключно на ринкову кон'юнктуру", - вважає аналітик ІК "Драгон Капітал" Тамара Левченко.
За її оцінками, значимого для виробників буряку була б виплата у розмірі 1,5 тис. грн. на 1 га, оскільки цей бізнес дуже капіталомісткий. "Збільшення посівних площ під буряк і цього, і наступного року пов'язано лише з привабливими цінами на цукор", - вважає аналітик. Купувати вітчизняні добрива аграріїв також змусить зовсім не держсубсидія, а інша причина - обмеження на їх постачання з Росії. Суворий контроль за експортом добрив і введення мит практично зрівняють внутрішні ціни на складні добрива з імпортними. Саме це допоможе нашим хімікам стати більш конкурентними на власному ринку.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас