Кремль: Відносини із Білоруссю зайшли у глухий кут — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кремль: Відносини із Білоруссю зайшли у глухий кут

Казна та Політика
561
Російські спостерігачі дадуть "адекватну оцінку" виборам президента Білорусі повідомило РИА "Новости" джерело в Кремлі.
"Адекватна оцінка буде дана російськими спостерігачами", - сказав співрозмовник агентства.
Вибори президента Білорусі відбудуться 19 грудня. Всього зареєстровано 17 ініціативних груп, у тому числі групу, що висунула главу держави Олександра Лукашенка.
Раніше прес-секретар президента РФ Наталя Тимакова заявила, що відносини Росії з керівництвом Білорусі зайшли в безвихідь і вже не будуть колишніми. Проте політичні контакти на всіх рівнях будуть продовжені.
"Останнім часом відношення з білоруським керівництвом, вочевидь, зайшли в безвихідь. З врахуванням тих коментарів, які дав президент Білорусі, ці відносини не будуть колишніми", - сказала прес-секретар. За її словами, спроби глави країни "в'їхати в новий термін на антиросійській тематиці" вплинули на стосунки в особистому плані і "не можуть сприяти активізації процесу".
В той же час Тімакова заявила, що президенти інших країн не повинні втручатися у внутрішні справи РФ, у тому числі у відставки і призначення глав регіонів.
"Іноземні президенти, які міряють себе з російськими губернаторами, чомусь пов'язують свою політичну долю з долею залишених глав регіонів. Вони повинні займатися своїми внутрішніми справами, а вони є", - підкреслила прес-секретар.
1 жовтня президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що підтримує екс-мера Москви Юрія Лужкова, який був відправлений у відставку "у зв'язку з втратою довіри президента". Білоруський лідер також зазначив, що розуміє образу колишнього градоначальника столиці.
3 жовтня президент РФ Дмитро Медведєв заявив у своєму відеоблозі, що Мінськ узяв на озброєння антиросійську риторику. На думку глави держави, передвиборна компанія в Білорусі цілком і повністю побудована на істеричних звинуваченнях Росії в небажанні підтримувати білорусів і білоруську економіку, прокльонах на адресу російського керівництва.
Медведєв порадив білоруському лідерові зайнятися внутрішніми проблемами. У тому числі, нарешті, розслідувати численні справи про зникнення людей.
За словами Тімакової, влада РФ з етичних міркувань не дає коментарів про стандемократії в Білорусі та взаємини Олександра Лукашенко з опозицією, але російські ЗМІ дадуть свою оцінку подіям, що відбуваються там.
"Представники російської влади не коментують "добрі" стосунки Лукашенко з опозицією, міра реалізації політичних свобод не тому, що нічого сказати, а з етичних міркувань. Це не стосується ЗМІ і політичних рухів", - сказала вона.
Прес-секретар президента також пояснила, що причиною запису останнього відеоблогу російського лідера стало бажання пояснити, на якому етапі знаходяться відносини РФ і Білорусі. Тімакова також зазначила, що цей запис дещо відрізняється від відеоблогу про взаємини зУкраїною.
"Відносини з Білоруссю, як з найближчим сусідом, виглядають трохи інакше. Ми підтверджуємо курс на інтеграцію", - заявила прес-секретар. Йдеться, у тому числі, про інтеграцію в рамках Союзної держави. Пріоритетом залишається розвиток економічних зв'язків в руслі нормальних ринкових відносин.
"Будемо спілкуватися зі всіма представниками політичної сили, що представляють весь спектр громадських думок", - сказала вона.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас