Помилився островом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Помилився островом

Фондовий ринок
493
Роман Абрамович, що володіє футбольним клубом Chelsea та іншими активами в Англії, виявився тримачем бондів Irish Nationwide Building Society (INBS), рятувати яку уряд Ірландії вирішив за рахунок кредиторів
Житловий бум перетворив INBS з невеликої компанії в одного з найбільших кредиторів девелоперів, а криза підкосила її. Ірландський уряд вклав у INBS 2,7 млрд євро, але для порятунку компанії потрібно ще стільки ж. Крім того, їм потрібно до 50 млрд євро на порятунок банків, у тому числі до 34 млрд - слабкому, націоналізованому Anglo Irish. Тому ірландський уряд, за словами міністра фінансів Брайана Леніхана, готує законодавчу базу, для того, щоб при порятунку INBS і Anglo Irish Bank "розділити відповідальність з тримачами субординованих бондів".
Одним з них виявилася Millhouse Capital, що управляє активами Абрамовича.
Голова Millhouse не говорить, скільки вона вклала в папери INBS. У серпні 2009 р. INBS розмістила п'ятирічні субординовані бонди на 126 млн фунтів ($173,6 млн). До жовтня з них діяли урядові гарантії, а зараз їх прибутковість до погашення - 28,1%.
Millhouse закликала ірландський уряд переглянути рішення, пообіцявши оскаржити його законність. "Ми вважаємо, що будь-яка спроба перекласти збитки на тримачів субординованого боргу INBS зашкодить репутації і в результаті призведе до фінансових витрат для ірландських і європейських суверенних і фінансових інститутів", - заявив директор Millhouse Євген Попов (цитата по Bloomberg).
"Механізм розподілу відповідальності по субордах незрозумілий, - зазначає аналітик CreditSights Саймон Адамсон. - Ми думали, що це буде зроблено шляхом пропозиції великого дисконту, але тепер, схоже, це станеться шляхом зміни закону".
Поки уряд Ірландії не зробив конкретних кроків, Millhouse також не готова обговорювати свої подальші дії, повідомив її представник Джон Манн.
Про портфельні інвестиції одного з найбагатших росіян (4-е місце в "золотій сотні" Forbes із статком в $11,2 млрд) майже нічого не відомо. Йому належить 38,15% Evraz Holding і 32% золотодобувної Highland Gold.
В четвер, який ірландські ЗМІ вже встигли охрестити чорним, уряд повідомив, що на порятунок місцевих банків, девелоперів, що захопилися кредитуванням, може знадобитись до 50 млрд євро, а не 33 млрд, як передбачалося. Це збільшить бюджетний дефіцит країни до небувалих в історії єврозони 32% ВВП. Самій Ірландії знадобиться, можливо, як і Греції, звертатися за допомогою до інших країн ЄС.
Фінансова компанія належить уряду Ірландія через National Asset Management Agency. Фінансові показники (2009 р.): активи - 13,3 млрд євро, чистий збиток - 2,5 млрд євро.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас