Точка зору: РФ не дозволить Україні укладати газові контракти з Туркменістаном — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: РФ не дозволить Україні укладати газові контракти з Туркменістаном

Енергетика
394
Росія не дозволить Україні або будь-якій іншій країні прямо укладати газові контракти з Туркменістаном. Таку думку висловив директор енергетичних програм Українського центру економічних і політичних досліджень ім. Разумкова Володимир Саприкін, коментуючи заяву президента Туркменістану Гурбангули Бердимухамедова щодо можливого збільшення його країною експорту газу в 4 рази в найближчі 20 років.
"На жаль, неможливо сьогодні повернутися до прямих закупівель газу, - сказав В.Саприкін.- Все залежить від Росії. А сьогодні російсько-туркменські відносини погіршали. Росія не дозволить ні Україні, ні будь-якій іншій країні укладати прямі контракти з Туркменістаном, це не вигідно їй з погляду геоекономіки і геополітики".
Також, на думку експерта, сьогодні рано говорити про те, що Туркменістан приєднається до проекту Nabucco, покликаного понизити залежність Європи від російського газу, в найближчі 7 років.
Навряд чи Україна зможе приєднатися до цього проекту, вважає експерт.
"Поки перспективи України неочевидні, - відзначив В.Саприкін.- Якщо газ проходитиме через РФ, РФ може не дати добро на прямий контракт Україна-Туркменістан, і до Nabucco Україна підключитися не зможе. Не бачу маршруту, який би прямо був би пов'язаний з Україною".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас