Залишити - не можна, прибрати - невигідно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Залишити - не можна, прибрати - невигідно

2179
Київська міська державна адміністрація відклала впровадження столичної схеми розміщення малих архітектурних форм до 1 січня 2012 р. Таку заяву зробив минулого тижня заступник голови КМДА Олександр Мазурчак.
"Планування і затвердження такого документа вимагає немало часу. Спочатку необхідно розробити схеми установки МАФів по районах, а вже вони мають бути зведені в одну міську схему", - сказав він. Такої ж думки дотримується в.о. заступника начальника Головархітектури Андрій Вавриш, який додав, що чинні СНіПи (санітарні норми і правила) щодо розміщення МАФів сьогодні "заплутані і неоднозначні". "Містобудівні норми потребують доопрацювання, і ми цьому сприятимемо. Наприклад, на мій погляд, в деяких випадках можна дозволити розміщення кіосків на інженерних мережах", - говорить він.
У опитаних архітекторів ці заяви викликали щонайменше здивування. По-перше, впродовж останніх місяців представники мерії не раз заявляли, що більшість кіосків і ларьків встановлені з грубими порушеннями законодавства. В першу чергу це стосується конструкцій, розташованих біля виходів з метрополітену, на зупинках громадського транспорту, інженерних мережах тощо. За словами начальника ГУ контролю за благоустроєм КМДА Сергія Рюмшина, лише близько 20% з майже 11 тис. конструкцій мають дозвіл на розміщення від Головархітектури, видане їм відповідно до прийнятого Київрадою в травні минулого року Порядку розміщення тимчасових споруд. Приблизно 65% з них встановлені на підставі дозвільних документів, виданих райрадами до 2008 р., а 15% взагалі не мають якихось документів.
"Затвердження схеми розміщення МАФів дозволяє викоренити корупцію з даної сфери і навести лад, попутно скоротивши число конструкцій до 5 тис.", - неодноразово говорили представники нової правлячої еліти міста.
По-друге, київські райони ще кілька років тому розробили власні схеми розміщення малих архітектурних форм, які ще на початку 2008 р. були зведені в єдиний документ. Але в сесійний зал Київради він так і не потрапив. Навіть якщо він трохи застарілий, то, на думку фахівців, для доопрацювання даного документа достатньо одного-двох місяців, значить, затвердити схему розміщення МАФів цілком можна до кінця нинішнього року.
Віце-президент київської організації Національної спілки архітекторів Георгій Духовичний вважає, що перенесення термінів затвердження схеми пов'язане з швидким прийняттям у Верховній Раді нового Містобудівного кодексу, який, на його думку, дозволить узаконити всі порушення, допущені при установці тисяч кіосків у Києві. Інший архітектор, який побажав залишитися неназваним, додав, що різке скорочення числа кіосків і ларьків і навіть їх переміщення в менш прибуткові для бізнесу місця призведуть до скорочення надходжень до бюджету, що не вигідно київській владі. "Андрій Вавриш є власником великої мережі кіосків у Борисполі, і як ніхто інший розуміє, що, не порушуючи чинних нормативів на розміщення кіосків, встановити їх в найвигідніших для бізнесу місцях практично неможливо", - говорить він.
І той, і інший виявилися недалекі від істини: позиція отців міста стає зрозумілою, якщо пригадати слова заступника голови КМДА Руслана Крамаренка, який заявив, що наступного року столичний бюджет отримає від діяльності МАФів не менше 200-250 млн грн. Причому, за словами чиновника, навантаження на власників конструкцій не збільшиться, хоча в минулі роки надходження до бюджету по цій статті доходів складали всього 5-8 млн грн.
"Гроші, які ми плануємо отримати, власники кіосків і ларьків все одно платять різним органам або окремим чиновникам. Ми просто зробимо всі ці платежі офіційними і забезпечимо їх надходження до бюджету", - повідомив начальник ГУ економіки і інвестицій Ігор Довбань.
При визначенні обсягу запланованих надходжень від МАФів мерія узяла за основу дані ДПА, відповідно до яких в місті працюють близько 15 тис. конструкцій. Враховуючи, що середній сумарний платіж від одного кіоску зараз становить 1,4 тис. грн. на місяць, можна зробити простий висновок: щоб отримати від їх діяльності наступного року очікувану суму і не збільшити навантаження на підприємців, не можна істотно скорочувати загальну чисельність конструкцій, як це передбачає схема розміщення МАФів.
В КМДА намагаються зберегти хорошу міну при поганій грі: на минулому тижні мерія прийняла рішення про демонтаж 232 тимчасових споруд. За словами Олександра Мазурчака, незабаром знесені ще більше 1 тис. кіосків. "Це споруди, до розміщення яких є претензії в КП "Київський метрополітен" і прокуратури, що торгують пивом і сигаретами біля навчальних закладів, заважають будівництву і розташовані на інженерних комунікаціях", - пояснюють в мерії.
Втім, практично всі МАФи працюють на території міста незаконно. Їхні власники не мають чинних договорів на користування земельною ділянкою, що суперечить Земельному кодексу, а Закон "Про благоустрій населених пунктів" вимагає, щоб всі тимчасові споруди були встановлені лише відповідно до схеми їх розміщення, яка так і не затверджена. Проте в КМДА вирішили підійти до них вибірково і довірити визначення легітимності кожної споруди спеціальній комісії, яку очолив Мазурчак. За рішенням цієї комісії МАФи, що не підлягають демонтажу, отримають тимчасові договори на розміщення терміном на один рік.
Думка експерта
Ігор Добруцький Радник глави КМДА з питань благоустрою і містобудування:
В Києві має бути прийняте вольове рішення, відповідно до якого в місті залишилися б 3 тис., максимум 5 тис. МАФів. Їх зовнішній вигляд має бути уніфікований, а місця розміщення і асортимент продукції (центри інформації, преса, морозиво, квіти в центрі міста, а продукти харчування - лише за відсутності альтернативи, на околиці) відповідати єдиній схемі їх розміщення, затвердженій Київрадою. Але останніми роками профільні управління КМДА не хотіли вирішувати це питання. В результаті Київ не може виглядати нормальною європейською столицею. Схему розміщення МАФів, яка вже розроблялася безліч разів і гарантувала припинення будь-яких корупційних схем, затверджувати ніхто не квапиться. Ми бачимо загравання з власниками цих споруд під соусом захисту інтересів підприємців, хоча насправді дана сфера практично не має нічого спільного з малим бізнесом. Цією діяльністю давно займаються районні депутати і різні чиновники, які володіють великими мережами кіосків. Зумівши правдами і неправдами погодити розміщення своїх конструкцій, вони здають їх в оренду дрібним підприємцям.
Робочі місця в МАФах, безумовно, створюються. Але вони б були в такій же кількості і в стаціонарних магазинах, які сьогодні не можуть конкурувати з кіосками, де власники несуть значно менше фіскальне навантаження. Продуктовий кіоск, основний асортимент якого пиво і сигарети, встановлюється в більшості випадків у місцях перетину пішохідних потоків. Це, як правило, зупинки громадського транспорту і виходи з метро. Саме ті місця, де кіоск дратує людей, елементарно заважаючи їх нормальному пересуванню. Буде дуже прикро, якщо все ці МАФи увійдуть до єдиної схеми розміщення, тобто будуть легалізовані.
Намір влади поповнити міський бюджет за рахунок МАФів - важливий і своєчасний. Але ці гроші принесуть користь лише в тому випадку, якщо надходитимуть не в одне КП або бюджет, як планується зараз, а підуть балансотримачу території, на якій розташований конкретний кіоск. В основному це бідні районні КП з утримання зелених насаджень і доріг, яким ці гроші допоможуть купити елементарний інвентар, найняти більше людей і в результаті забезпечити чистоту і порядок на своїй ділянці.
Дмитро Марковський
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас