У Венеціанській комісії вважають, що КС перевищив свої повноваження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Венеціанській комісії вважають, що КС перевищив свої повноваження

Казна та Політика
1039
Секретар Венеціанської комісії Томас Маркерт вважає, що Конституційний суд України перевищив свої повноваження, скасувавши політичну реформу 2004 року.
Таку думку Маркерт висловив в інтерв'ю "Газеті по-київськи" (№ 186 від 4 жовтня 2010 року).
"Було дивно дізнатися, що Конституцію визнали недійсною після того, як вона була Основним Законом протягом шести років (і якої дотримувався сам Конституційний Суд). Це незвичайно. Згідно з європейською практикою, масштаб подібного роду контролю Конституційного суду зазвичай досить обмежений", - сказав Маркерт.
За його словами, нічого недемократичного в Конституції 2004 року не було. Секретар Венеціанської комісії повідомив, що зміни до Основного Закону України обговорюватимуться на пленарній сесії Венеціанської комісії, яка відбудеться у Венеції 15-16 жовтня.
У свою чергу екс-посол США в Україні Стівен Пайфер вважає, що рішення Конституційного Суду матиме негативний вплив на сприйняття української демократії на Заході. "Не будучи фахівцем з конституційного права, я не можу дискутувати про особливості рішення КС від 1 жовтня. Але передбачу, що рішення суду матиме негативний вплив на сприйняття України і української демократії на Заході. У грудні 2004 року Верховна Рада більшістю голосів проголосувала за поправки до Конституції. Зміни призвели до більшої збалансованості повноважень між Радою і виконавчою владою. Тепер, через шість років після введення цих поправок, суд, по суті, говорить: «це була помилка». Після цього суду не варто дивуватися з того, що спостерігачі ставлять питання, чи було це рішення засновано на Конституції, чи обумовлено поточною політичною ситуацією, в якій лідер Партії регіонів - Президент. Після декількох місяців безперервних повідомлень про тиск влади на українські ЗМІ і надмірної активності СБУ рішення суду лише закріпить зростаючу на Заході думку, що українська демократія рухається в неправильному напрямі", - сказав американський дипломат.
За матеріалами:
Газета по-києвські
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас