Кремль проконтролює Кіпр — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кремль проконтролює Кіпр

Фондовий ринок
709
На думку експертів, ця інвестиція може бути зроблена бізнесменом на прохання російської влади, яка хоче проконтролювати проходження через банк офшорних капіталів з СНД.
За повідомленням агентства Reuters, компанія Odella Resources Дмитра Риболовлєва (колишній мажоритарний власник "Уралкалію") придбала 7,57% акцій Bank of Cyprus в пенсійних фондів співробітників банку за EUR223,7 млн. Пенсійним фондам BC довелося позбавлятися від акцій через нові вимоги європейського законодавства, згідно з якими фонди співробітників не можуть володіти більш ніж 5% акцій своєї компанії. На сьогодні частка Odella в банку становить 9,7%, наступний за розміром пакет - в BlackRock Investment Management (1,5%).
Ні в російській, ні в українській дочці зміни у складі акціонерів головного банку не коментують. Опитані вітчизняні експерти вважають, що купівля акцій Bank of Cyprus навряд чи є бізнес-операцією. "Якби йшлося про короткострокову інвестицію, то пакет акцій міг би без зайвого шуму сконцентрувати крупний інвестфонд, що діє "від імені і за дорученням". Проте цього не сталося", - говорить голова правління одного з найбільших українських банків. Фінансист пояснює це тим, що при роботі через управляючу компанію вона делегувала б свого представника в наглядову раду банку і несла б повну відповідальність за його дії. "Модель прямого інвестування дозволяє власнику самостійно визначати свого представника наглядовій раді банку і отримувати від нього необхідні відомості", - говорить банкір.
На думку президента Українського аналітичного центру Олександра Охріменка, російська банківська система побудована так, щоб максимально щільно контролювати майново-фінансові процеси в економіці. Тим часом офшорні зони, в яких "на збереженні" перебуваютьосновні капітали російських, українських, казахських та ін. бізнесменів, до недавнього часу була поза оперативним контролем влади. "Якщо правильне припущення, що дана інвестиція здійснена за вказівкою зверху, то пояснити її дуже просто. Навіть якщо російський власник не отримає дані про власників конкретних рахунків, він зможе відстежувати загальні тенденції на ринку капіталу", - говорить експерт. До речі, за даними відкритих джерел, за підсумками 2009 р. в кіпрських банках було близько $80 млрд. коштів підприємців з країн СНД.
Всі дії російського банківського капіталу вітчизняні банкіри оцінюють як прояв державної політики РФ. "Наприклад, російські банки активно заходять в Україну. Їхні рухи - це чітко і правильно продумана державна політика нашого сусіда", - вважає голова правління банку "Форум" Ярослав Колесник.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас