Мінфін обіцяє гривні зміцнення - прогноз на три роки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін обіцяє гривні зміцнення - прогноз на три роки

Валюта
3023
Міністерство фінансів спрогнозувало, що в найближчі три роки курс гривні по відношенню до долара втримається на рівні 7,5-8,0 гривні за один долар, повідомляє газета "Дело".
Прогноз обмінного курсу гривні до долара міститься в проспекті емісії єврооблігацій України, розміщення яких проводилося минулого місяця. "Сума в українських гривнях, переведена в долари США за середнім прогнозованим обмінним курсом в період 2010-2011 років на рівні 8,0 гривні за долар, і в період 2012-2013 років на рівні 7,5 гривні за долар", - йдеться в тій частині проспекту емісії, де Україна розкриває обсяги виплати за державним боргом.
В головному фінансовому відомстві не стали коментувати, на основі яких даних і за якою методикою розраховували прогнозне значення майбутнього обмінного курсу, відзначає "Дело".
Проте попередній глава Мінфіну Ігор Уманський не відкидає, що такий прогноз зроблений не стільки з економічних, скільки з політичних міркувань. "Зазвичай, прогнозуючи курс, Мінфін консультується з НБУ. Але не виключено, що в даний час такі прогнози зроблені виходячи з політичної доцільності. Уряду треба збалансувати прибуткову і видаткову частини бюджету, а при курсі 8 і 7,5 грн. за долар ним це зробити легко. Логіка Мінфіну може бути простою: менший курс - менші витрати на обслуговування зовнішніх боргів", - пояснює Уманський.
В той же час екс-керівник Мінфіну досить песимістично оцінює перспективи національної валюти в найближчому майбутньому. "Я не бачу передумов для посилення гривні в середньостроковій перспективі: погіршення платіжного балансу, зростання цін і збільшення вартості комунальних послуг традиційно провокують попит на валюту з боку населення. До того ж другу хвилю кризи ніхто не відміняв", - перераховує основні ризики для стабільності гривні Уманський.
Експертне співтовариство дивиться в майбутнє оптимістичніше, ніж екс-чиновник. "Українська економіка, а значить, і курс гривні залишатимуться залежними від ситуації на зовнішніх ринках - як товарних, так і фінансових. Але якщо передбачити, що жодних глобальних потрясінь відбуватися не буде, то гривня має всі шанси зміцнитися", - заявила виданню головний економіст компанії Dragon Capital Олена Белан.
На її думку, у випадку якщо керівництво країни проводитиме раціональну економічну політику, це призведе до істотного припливу капіталу до України, що створюватиме передумови до зміцнення національної валюти. В такому разі ключове значення в динаміці курсу гратиме політика Нацбанку. "Якщо регулятор вирішить лібералізувати курсову політику, то вже до кінця 2011 року гривня може зміцнитися до 7,5 гривні за долар" - вважає Белан.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас