Кудрін: Україна не зверталася до уряду РФ з проханням про допомогу в погашенні боргу Нафтогазу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кудрін: Україна не зверталася до уряду РФ з проханням про допомогу в погашенні боргу Нафтогазу

Енергетика
165
Україна не зверталася в уряд РФ з проханням про допомогу у врегулюванні боргу "Нафтогазу" за позовом RosUkrEnergo, повідомив журналістам віце-прем'єр, міністр фінансів РФ Олексій Кудрін.
"До нас таких звернень на рівні економічного блоку уряду РФ не надходило, хоча, можливо, і потрібна їм якась допомога. У Міненерго теж не надходило ", - сказав він.
Раніше директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду (МВФ) Домінік Стросс-Кан заявив, що Росія могла б взяти участь у вирішенні проблеми виплати НАК "Нафтогаз України" за позовом RosUkrEnergo об'ємом близько $3 млрд.
"Це може призвести до рішення, так можна було б вибратися з цієї проблеми", - сказав глава МВФ. Так, він відмітив, що "Газпром" має половину в RosUkrEnergo".
За словами Кудріна, "це зобов'язання України і до Росії воно ніякого стосунку не має". Коментуючи думку Стросс-Кана, він відзначив, що директор-розпорядник МВФ вважає, що без допомоги Росії Україні буде складно врегулювати дане питання.
Раніше повідомлялося, що Міжнародний арбітражний трибунал Стокгольма 8 червня 2010 року зобов'язав НАК "Нафтогаз України" повернути RosUkrEnergo 11 млрд куб. м газу, а також виплатити компанії встановлений контрактом штраф в товарній формі у розмірі 1,1 млрд куб. м газу. Глава Служби безпеки України Валерій Хорошковський повідомив про відкриття справи за фактом заподіяння збитків державі Україна у зв'язку з рішенням Стокгольмського арбітражу.
27 липня Державна митна служба України винесла висновок, згідно з яким оформлення 11 млрд куб. м природного газу, що належали швейцарському газотрейдеру RUE, на користь НАК "Нафтогаз України" в лютому 2009 року було проведено з порушенням законодавства.
В даний час у даній справі арештовані перший заступник глави НАК "Нафтогаз України" Ігор Діденко, екс-глава Державної митної служби України Анатолій Макаренко і заступник начальника Енергетичної регіональної митниці України Тарас Шепітько. На території Росії затримана колишній заступник головного бухгалтера НАК "Нафтогаз України" Марія Кушнір.
Компанія RosUkrEnergo була створена влітку 2004 року "Газпромом" і Centragas Holding AG на паритетних началах. Centragas Holding AG належить українським бізнесменам Дмитру Фірташу (90%) і Івану Фурсіну (10%). RUE в 2006-2008 роках виступала монопольним постачальником природного газу в Україну.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас