Банк Японії розширить підтримку економіки, збереже ставку на рівні 0,1% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банк Японії розширить підтримку економіки, збереже ставку на рівні 0,1%

Казна та Політика
145
Банк Японії на черговому засіданні 4-5 жовтня, швидше за все, розширить заходи підтримки банків країни і програми викупу держоблігацій для вливання коштів в економіку, прогнозують економісти, опитані агентством Bloomberg.
Крім того, більшість респондентів чекають, що японський ЦБ залишить базову процентну ставку без зміни на поточному рівні в 0,1% річних з тим, щоб ослабити дефляційний тиск на економіку. Лише один економіст розраховує на зниження вартості кредитування.
Ризики продовження зростання ієни і зниження на ринку акцій поки не дають банку можливості відмовитися від підтримки економіки. Центробанк підігрів надії ринку на додаткові заходи минулого місяця, просигналізувавши, що він не поспішатиме з виведенням з фінансової системи зайвої ліквідності, що утворилася в результаті інтервенції на валютному ринку. Обсяги інтервенції у вересні склали 2,1 трлн ієн ($25 млрд).
Як стверджують економісти найбільшого банку Японії Mitsubishi UFJ, центральний банк країни збільшить обсяги викупу державних облігацій з терміном обігу 5 і 10 років з тим, щоб понизити вартість кредитування для компаній і підтримати слабіючу економіку.
"Більшість корпоративних облігацій в Японії погашаються через 5-10 років, тому регулятори захочуть знизити саме ці процентні ставки. Буде дивно, якщо вони скуповуватимуть більш довгострокові папери", - відзначив головний фондовий менеджер Mitsubishi UFJ Asset Management Co. Хідео Сімомура.
Передбачається, що обсяги купівлі держоблігацій будуть збільшені з поточних 21,6 трлн ієн до як мінімум 35 трлн ієн ($420 млрд).
В той же час Банк Японії, як очікується, розширить програму кредитування банків з поточного рівня в 30 трлн ієн ($350 млрд).
Темпи зростання ВВП Японії сповільнилися в другому кварталі до 1,5% з 5% в попередні три місяці. Промислове виробництво скоротилося в серпні на 0,3% в порівнянні з липнем, хоча економісти прогнозували підйом на 1,1%. Щоквартальне опитування Танкан, що проводиться Банком Японії, показало посилення песимістичних прогнозів на IV квартал.
Процентна ставка Банку Японії стримується на близькому до нульового рівні з грудня 2008 року.
Для порівняння: базова ставка Європейського центрального банку в даний час становить 1% річних, Банку Англії - 0,5% річних. Федеральна резервна система утримує ставку в цільовому діапазоні від нуля до 0,25% річних з грудня 2008 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас