"Ъ": Кабмін проявив тверезість думки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Кабмін проявив тверезість думки

Казна та Політика
1198
Кабінет міністрів минулого тижня схвалив концепцію профілактики правопорушень. Особливу увагу в ній пропонується приділити запобіганню злочинам, що здійснюються в нетверезому стані, - зокрема, шляхом обмеження продажу алкоголю в нічний час. В кінці минулого тижня продавати алкоголь в нічний час заборонили у Львові й Ужгороді.
Затверджена минулого тижня концепція програми профілактики правопорушень пропонує правоохоронним органам концентруватися на роботі з неблагополучними сім'ями, соціальній адаптації осіб, що звільнилися з місць позбавлення волі, а також запобіганні злочинам, що здійснюються в нетверезому стані. Одним з методів профілактики таких порушень в МВС називають обмеження роздрібного продажу алкоголю в період з 22.00 до 10.00.
Відзначимо, подібна заборона вже діє у Львові і Ужгороді - відповідні рішення Львівська міськрада затвердила 24 вересня, а виконком Ужгородської міськради - 1 жовтня. Заступник начальника центру суспільних зв'язків ГУ МВС у Львівській області Ігор Кравчук повідомив, що з 1 жовтня в нічний час міліція здійснює рейди по магазинах Львова, а штраф за продаж міцних спиртних напоїв вночі становить від 850 до 6000 грн.
В Ужгороді заборона на продаж спиртного діє у всіх торгівельних закладах міста. Порушникам загрожує штраф в розмірі від 510 до 1700 грн. Повноваження складати протокол і виписувати штраф покладені на міліціонерів. Єдині місця, на які не поширюється обмеження, - ресторани. "У останні місяці в міськраду надходило багато скарг від жителів міста. Ми намагаємося ввести європейську культуру вживання алкоголю - удома або в ресторані, але не на вулиці", - пояснив причину ухвалення такого рішення заступник мера Ужгороду Володимир Химинець.
Як повідомив головний інспектор головного штабу МВС Олег Пененко, останнім часом спостерігається зростання кількості злочинів, здійснених в стані алкогольного сп'яніння: "Цій проблемі треба приділити особливу увагу, тому окремим пунктом в концепції стоїть питання примусового лікування осіб, які страждають на алкоголізм". За словами Пененка, на основі концепції до 1 грудня буде розроблена державна програма профілактики правопорушень на 2011-2015 роки, яка фінансуватиметься в рамках бюджетних статей МВС.
Варто зазначити, що в 2006 році Кабінет міністрів вже затверджував комплексну програму профілактики правопорушень на 2007-2009 роки. Проте, як відзначив міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов, вона виконувалася "в кращому разі на 10-15%". Ці слова обурили Юрія Луценка, який в 2007-2009 роках займав пост глави МВС: "Показником ефективності виконання програми запобігання правопорушенням є зниження рівня злочинності. З 2005 по 2009 рік кількість злочинів, у тому числі і тяжких, щороку зменшувалася на 7-8%. А на сьогоднішній день лише за I півріччя зростання злочинності склало близько 30%".
Віце-прем'єр з питань нацбезпеки і оборони Володимир Сивкович підтримує обмеження продажу алкоголю в нічний час: "Вночі алкоголь купує молодь, яка в стані сп'яніння схильна до правопорушень. А люди повинні відчувати себе спокійно".
Анатолій Могильов тим часом визнає, що введення заборони "додасть роботи міліції у боротьбі з нелегальним продажем алкоголю". З ним погоджуються експерти. "Ми знову повернемося в початок 1990-х, коли алкоголь продавався таксистами, в кіосках з-під прилавка і в переходах станцій метрополітену за завищеними цінами. Цей крок в минуле ударить по обсягах реалізації легальної продукції", - заявив директор асоціації "Укргорілка" Іван Жолнер.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас