Чорноморська хамса пливе до турків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чорноморська хамса пливе до турків

1024
Українські рибопромисловці вже сім років обмежені в можливостях вилову азовської хамси через дію квот за домовленістю з Росією. У результаті в роки, коли багато видів риб, у тому числі хамса, мігрують з Азовського в Чорне море по російській території, українські рибаки залишаються ні з чим. Тим більше що в Азовському морі вже і ловити майже нічого.
"Сьогодні це, по суті, найбідніший регіон, особливо якщо порівнювати з тим, який потенціал там був", - пояснив глава Всеукраїнської ради Асоціації рибаків Олександр Чистяков. Але раніше наші рибопромисловці перекривали втрати в Азові за рахунок чорноморської хамси. Цього року ситуація кардинально змінилася. "Скоро піде путина хамси, а квота українськими рибаками практично вибрана", - розповів заступник директора ІнБПМ НАНУ з наукової роботи Олександр Болтачов. І в такій ситуації вітчизняний споживач буде змушений купувати більше дешевої імпортної риби.
Цікаво, що обмеження, що регламентують вилов риби в басейні Чорного моря, носять виключно внутрішній характер, тому чиновникам для прийняття рішення не потрібно буде погоджувати його скасування з Туреччиною, Росією, Болгарією або Грузією. Варто зазначити, що для чорноморської хамси розмір квот протягом останнього десятиліття залишається незмінним - 5 тис. т на рік, тоді як для іншої чорноморської рибки - шпрота (кільки) - квоти постійною величиною не є (можуть коливатися від 50 до 70 тис. т на рік). А в структурі вилову риби в Чорному морі на хамсу припадає близько 16-18%.
Саме тому рибопромислові підприємства попросили учених розглянути питання про збільшення розміру квоти на 50% - до 7-7,5 тис. т. Відповідь учених здивувала навіть рибаків - Інститут біології південних морів НАНУ (Севастополь) запропонував повністю скасувати квоти на вилов чорноморської хамси. Відповідний лист зі своїми рекомендаціями учені вже направили в Міністерство охорони довкілля, яке встановлює ці квоти.
Севастопольські учені вважають, що зберігати ліміти на вилов хамси Україні надалі недоцільно. "Промислові скупчення цієї риби знаходяться на українській частині Чорноморського басейну дуже короткий час. У літній період вона вся розосереджена, тому ніхто її не ловить. Риба активно нагулюється і нереститься в північно-західній частині Чорного моря. А вже в жовтні-листопаді хамса, утворюючи щільні зграї, проходить мимо наших берегів. І це найвдаліший час для її вилову в промислових масштабах. Головне - не упустити момент", - відзначає Олександр Болтачов.
А незначність вітчизняного риболовецького флоту, що працює на Чорному морі, фізично не дозволить рибакам перестаратися з виловом хамси, тоді як наші сусіди успішно відловлюють відгодовану в наших водах рибу. За оцінками експертів, через чинні квоти потенційні втрати України оцінюються в $50 млн. на рік - хамса практично повністю стає видобутком турецьких рибопромисловців. Щорічний вилов чорноморської хамси в Туреччині в десятки разів більший - від 170 до 360 тис. т.
Таким чином, чиновники ущемляють не лише вітчизняних рибаків, але і обмежують доступ до цього товару звичайним українським споживачам. І це притому, що, на думку торговців, хамса на внутрішньому ринку сьогодні продукт досить затребуваний. Вона належить до низького цінового сегменту (близько 13-15 грн./кг у роздробі) і входить до продовольчого кошика небагатих верств населення.
Ситуація, що склалася, найбільше влаштовує імпортерів - вони вже давно готові наситити наш ринок привезеною рибою на всі сто процентів. По-перше, в Україні практично немає пропозиції океанічної риби, виловленої вітчизняними рибалками. Зі всього обсягу виробництва українського риболовецького флоту, який, за оцінками Держкомрибгоспу, складає максимум 100 тис. т, в країну як імпорт заходить не більше 10-20% (близько 20 тис. т). Левова частка улову нашого океанічного риболовецького флоту належить до імпорту - поставляється в країну новозеландськими, мавританськими й іншими фірмами.
"По-друге, на внутрішньому ринку сьогодні відсутні природні і економічні ресурси для збільшення пропозиції вітчизняної риби", - вважає керівник департаменту аналітики компанії "Скандинавії" Валерій Калустов. І додає, що потрібні 470 тис. т можуть запропонувати й іноземні постачальники. Насправді в період стрімкого зростання ринку, в 2007-2008 роках (з вересня по серпень), імпортери реалізовували на українському ринку ще більше - близько 600 тис. т.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас