Нафтопродукти в Україні незабаром можуть подорожчати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафтопродукти в Україні незабаром можуть подорожчати

Енергетика
376
Бензин і дизельне паливо в Україні незабаром можуть подорожчати, темпи зростання можуть скласти декілька копійок на тиждень, прогнозують в науково-технічному центрі (НТЦ) "Психея" (Київ).
"Незважаючи на заяви Антимонопольного комітету, роздрібні ціни на бензини і дизельне паливо вже незабаром отримають ваговиті аргументи для зміни напряму свого руху", - йдеться в повідомленні НТЦ.
Основними чинниками, які сприятимуть зростанню цін на нафтопродукти, на думку експертів, є ослаблення долара, високі офіційні ціни українських НПЗ, перерахунок яких на роздріб дає значення від 6% (по високооктановому бензину) до 15% (по дизельному паливу) вище ціни на автозаправних станціях.
Крім того, підвищенню вартості нафтопродуктів посприяють значне дорожчання імпорту, збереження цін українського опту на рівні значно нижчому від середньоєвропейських цін, скорочення об'єму переробки у зв'язку із зупинкою Шебелинського ГПЗ на плановий ремонт.
Експерти також відзначають, що зростання цін можуть розкрутити побоювання, пов'язані з інформацією про можливу зупинку Одеського НПЗ, хоча її і спростувало керівництво заводу.
Може вплинути на зростання цін і очікуваний перегляд умов роботи "ТНК-ВР" з регіональними партнерами, побоювання скорочення об'ємів відвантаження з Мозирського НПЗ, посилення неофіційного фіскального тиску на учасників оптового ринку нафтопродуктів.
В той же час в НТЦ вказують на низку чинників, що можуть перешкодити можливому підвищенню цін, зокрема, збереження профіцитного балансу нафтопродуктів, активізацію ввезення нафтопродуктів через підприємства, не оподатковувані податками, наявність практично у всіх регіонах пропозицій палива за ціною, в перерахунку на літр на 15-20 коп. нижче ринкової.
Крім того, стримати дорожчання палива може падіння попиту на нафтопродукти у зв'язку із завершенням активних польових робіт і закінченням дачного сезону, а також втручання Антимонопольного комітету, що рекомендував 13 основним операторам ринку утриматися від встановлення економічно необґрунтованих цін на бензин і дизпаливо.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас