Папаїка: Заборгованість по ПДВ перед іноземними компаніями буде погашена наступного тижня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Папаїка: Заборгованість по ПДВ перед іноземними компаніями буде погашена наступного тижня

Казна та Політика
356
Заборгованість по ПДВ перед іноземними компаніями буде погашена наступного тижня. Про це РБК-Україна заявив голова Державної податкової адміністрації Олександр Папаїка.
"Сьогодні прем'єр-міністр дав доручення погоджувати всі цифри... На 1 вересня був залишок, і ми отримали нові декларації, вони відпрацьовуються. Буквально сьогодні-завтра в Держказначейство підуть розрахунки, і я думаю, в першій декаді наступного тижня ці розрахунки, в першу чергу з іноземними інвесторами, отримають кошти", - сказав Папаїка.
У свою чергу прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що станом на 1 жовтня заборгованість по відшкодуванню ПДВ скорочена до 3 млрд грн. Азаров підкреслив, що уряд виконав узяті на себе зобов'язання зі скорочення заборгованості по відшкодуванню податку на додану вартість: заборгованість у розмірі більш ніж 60 млрд грн. скорочена до 3 млрд грн.
Напередодні Азаров пообіцяв польським компаніям виплатити заборгованість по ПДВ до кінця року. "Ми повернемо ПДВ всім польським інвесторам до кінця року, а з початку наступного року відшкодування ПДВ проходить в автоматичному режимі", - сказав прем'єр.
Відзначимо, 17 вересня Азаров заявляв, якщо держава несвоєчасно відшкодовуватиме ПДВ, до нього застосовуватимуться штрафні санкції у розмірі облікової ставки НБУ. 3 вересня ц.р. прем'єр пообіцяв, що до кінця 2010 р. буде повністю ліквідована заборгованість по відшкодуванню ПДВ.
Як повідомлялося раніше, станом на 1 липня поточного року 68% заборгованості по ПДВ сформовано 20 найбільшими підприємствами України. Згідно з реєстром інвентаризації ПДВ, перш за все це підприємства металургійної і хімічної промисловості, решта суми боргу сформована середнім бізнесом.
На думку аналітиків компанії "Ренесанс капітал Україна", яку було озвучено 16 вересня ц.р., Мінфін може зіткнутися з труднощами в питаннях відшкодування ПДВ без залучення зовнішнього фінансування.
"Згідно з наданою Мінфіном інформацією, заборгованість по поверненню ПДВ на початок серпня досягала 32 млрд грн. Після випуску ПДВ-облігацій в обсязі 16.4 млрд грн. що підлягає відшкодуванню до кінця вересня сума зменшилася приблизно до 16 млрд грн. За нашими розрахунками, в серпні-жовтні заборгованість по відшкодуванню ПДВ накопичуватиметься в сумі близько 3-4 млрд грн. на місяць. МВФ допускає період вивіряння заявок на повернення ПДВ в 60 днів, тому заборгованість, що з'явилася в листопаді-грудні, не буде визнана простроченою", - вважає аналітик компанії Анастасія Головач.
Нагадаємо, 31 серпня ц.р. Міністерство фінансів здійснило четвертий випуск облігацій для оформлення відшкодування податку на додану вартість на суму 6,041 млрд грн. Третій випуск ПДВ-облігацій на суму 8,3 млрд грн. був здійснений 30 серпня, другий (2,047 млрд грн.) - 27 серпня, перший (48,453 млн грн.) - 3 серпня. З 1 січня 2011 р. Кабмін планує перейти на автоматичне повернення ПДВ.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас