Європа приступила до жорсткої економії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європа приступила до жорсткої економії

Казна та Політика
806
У відповідь на це Європою прокотилася хвиля масштабних страйків.
Найграндіозніший план скорочення бюджетних витрат на EUR80 млрд., або 3% ВВП, анонсувала найбільша економіка Єврозони - Німеччина. План німецького канцлера Ангели Меркель, який, за її словами, має стати прикладом для інших членів блоку, включає скасування субсидій батькам, звільнення 10 тис. співробітників уряду, підвищення податків на атомну енергетику і відкладання дорогих проектів, таких як реконструкція берлінського палацу Штадтшлосс.
Дещо менш амбітний план урізування витрат на EUR45 млрд. склала Франція. Частину цієї суми уряд Ніколя Саркозі має намір заощадити, закривши податкові лазівки, по яких витікає EUR9,4 млрд. на рік, і згорнувши програму стимулювання економіки. Також Франція підвищує пенсійний вік з 60 до 62 років і вводить додатковий податок на високі зарплати у розмірі 1% від їх суми.
Іспанія у свою чергу пообіцяла партнерам по Євросоюзу заощадити наступного року EUR15 млрд. і скоротити тим самим дефіцит бюджету до 6% ВВП з нинішніх 11,1%. Для цього країна за прикладом Франції введе податок на багатих і стисне витрати на 8%. Зокрема, з червня 2010 р. Іспанія оголосила про скорочення на 5% зарплат бюджетникам, скасування з 1 січня 2011 р. фінансової допомоги породіллям у розмірі EUR2,5 тис., а також про замороження окладів і пенсій в 2011 р.
Винна у виникненні європейської боргової кризи Греція зобов'язалася радикально скоротити витрати на EUR30 млрд. і збільшити податкові надходження під натиском Євросоюзу і Міжнародного валютного фонду (МВФ), які видали цій країні рятувальні кредити у розмірі EUR110 млрд. Аби зменшити дефіцит бюджету, що досяг 13,6% ВВП, Греція збирається припинити виплату премій бюджетним працівникам, заморозити на три роки зарплати і пенсії, збільшити податок на продажі з 19% до 23% і підвищити середній пенсійний вік з 61,4 років до 63,5 років.
Круто вирішити проблему бюджету має намір Румунія, уряд якої в липні повідомив про плани урізати зарплати на 25% і зменшити пенсії на 15%. Вжити такі непопулярні заходи влада має намір, щоб привести економіку до норм МВФ з метою отримання $25-мільярдного кредиту. Економіка Румунії скоротилася більш ніж на 7% в 2009 р. і гостро потребує грошей.
Італія оголосила про плани заощадити EUR24 млрд., що відповідає 1,6% ВВП країни. Більше половини цієї суми (EUR13 млрд.) влада має намір отримати, урізавши фінансування міських і регіональних адміністрацій. Зарплати високооплачуваних службовців, включаючи міністрів і депутатів, будуть скорочені на 10%, а оклади решти бюджетників - заморожені на три роки.
За словами президента Європейської комісії Жозе Мануеля Баррозу, прийнявши заходи жорсткої економії, уряди "натиснули на гальма в машині, що почала скачуватися з пагорба в прірву". Затягування поясів дозволить країнам Єврозони уникнути ситуації, в яку на початку цього року потрапила Греція, де після десятиліття марнотратної політики влади перестали справлятися з виплатою по зобов'язаннях і були змушені просити допомоги в Євросоюзу і МВФ.
"Гроші, які ви змушені віддавати по боргах - це гроші, які могли бути витрачені на фінансування освіти, охорони здоров'я і пенсії. Сьогодні громадяни Греції платять дуже високу ціну, оскільки їх уряд не поважав правила", - повідомив Баррозу.
Проте генеральний секретар Європейської конфедерації профспілок (ЕКП) Джон Монкс переконаний, що в умовах слабкого відновлення після кризи 2008-2009 рр. заходи з обмеження бюджетних витрат призведуть до зниження рівня життя і зростання безробіття і неминуче знов зіштовхнуть європейську економіку назад в рецесію. "Не ми стали причиною цієї кризи. Заплатити за неї повинні банки, а не робітники", - заявив Монкс.
Позавчора в Брюсселі, де розташовується штаб-квартира Євросоюзу, пройшла грандіозна загальноєвропейська демонстрація протесту, організована ЄКП. Згідно з даними західних ЗМІ, в акції взяли участь близько 50 тис. бельгійців, 15-20 тис. французів, 3 тис. німців і 2 тис. італійців.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас