Антинобелівська премія знову знайшла своїх володарів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Антинобелівська премія знову знайшла своїх володарів

93
В Гарвардському університеті пройшла 20-а церемонія вручення так званих Антинобелівських премій (Ig Nobel Prize). Їх вручають за дослідження, які "змушують людей спочатку посміятися, а потім задуматися".
Тріумфатором цієї церемонії стала слизиста цвіль, оскільки вона принесла премію своїм дослідникам вже удруге. Група учених з Японії використовувала слизовик для того, щоб спроектувати найкращий варіант транспортного сполучення. Вони розклали шматочки їжі так, щоб їх розташування відповідало положенню залізничних вузлів у Токіо; у центр помістили грибок, і через 26 годин "крапки на карті" були сполучені доволі ефективним способом.
Антинобелівську премію світу вручили за науковий доказ того, що промовляння лайки полегшує біль. Професор з університету британського міста Кіль встановив це, коли попав молотком собі по руці. Потім він відмітив, що його дружина користувалася цією ж хитрістю при пологах. Для експериментального підтвердження цього факту людей просили тримати руку в крижаній воді так довго, як вони можуть. Ті з них, хто лаявся вголос, трималися довше.
Премію в області інженерії вручили за доопрацювання способу забору китових соплів за допомогою керованої по радіо моделі вертольота. Фізики отримали антинобелівку за доказ того, що взимку на льодистих доріжках менше падають ті, хто надіває шкарпетки на черевики. За заслуги в області медицини нагородили вчених, які встановили, що симптоми астми можуть бути зняті поїздкою на американських гірках.
Науковий доказ того, що мікроби більше люблять бородатих учених, відзначили премією в області охорони здоров'я. Хіміків нагородили за спростування міфу про те, що нафта і вода не змішуються (одним з лауреатів стала компанія BP). Премію з біології вручили за документований опис орального сексу у кажанів - криланів. Китайські учені задалися питанням, чи має це заняття значення з еволюційної точки зору, чи ж воно мишам просто подобається.
В області менеджменту антинобелівський приз присудили за доказ того, що ефективніше підвищувати по службі не тих співробітників, які краще від інших працюють, а робити це навдогад. Премію в області економіки присудили керівникам Goldman Sachs, AIG, Lehman Brothers, Bear Stearns, Merrill Lynch і Magnetar за "відкриття і розробку нових способів інвестицій, які забезпечують максимальний прибуток і мінімізують фінансові ризики для світової економіки або, точніше, для них самих".
Антинобелівські торжества, які зазвичай проходять напередодні нобелівського тижня, супроводжувалися традиційним запуском паперових літачків у лауреатів. Крім того, для переривання дуже довгих промов переможців на сцену запрошувалася восьмирічна дівчинка, яка кричала: "Доста вже! Мені нудно!" Призи у вигляді чашок Петрі вручали володарі справжніх Нобелівських премій, які також погодилися самі стати призом, - в конкурсі "Виграй побачення з нобелівським лауреатом".
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас