Україна пройде перевірку МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна пройде перевірку МВФ

Казна та Політика
583
В жовтні делегація Міжнародного валютного фонду перевірить, як уряд виконує умови програми співпраці України і МВФ. За підсумками візиту буде вирішено, чи видавати другий транш в $1,5 млрд. Експерти вважають високими шанси України на отримання чергової порції грошей МВФ. При цьому не відкидають труднощі Кабміну при виконанні зобов'язань за кредитним договором.
Міжнародний валютний фонд змінив критерії контролю за ефективністю виконання Україною програми stand by. Як повідомив глава Нацбанку Володимир Стельмах, МВФ має намір концентруватися на обсягах чистих внутрішніх активів (ЧВА). При цьому Стельмах запевнив, що НБУ має запас для інтервенцій на валютному ринку - як для негативних, так і для позитивних.
Відзначимо, чисті внутрішні активи - це грошова база за вирахуванням чистих міжнародних резервів банків країни. ЧВА є одним з основних кількісних критеріїв, за якими оцінюється ефективність виконання кредитної програми МВФ. У другому півріччі, згідно з умовами домовленостей з МВФ, сума чистих внутрішніх активів повинна збільшитися на 25,733 млрд. грн. На початку липня ц.р. їх сума складала 67,913 млрд. грн. Серед умов також погашення Кабміном до кінця року заборгованості по неповерненому експортерам податку на додану вартість і повернення кредиту в $2 млрд. російському Банку "ВТБ". Крім того, підписавши меморандум, уряд зобов'язався цього року завершити програму рекапіталізації банків. У 2010 р. також має бути прийнятий законопроект, що передбачає поступове підвищення пенсійного віку для жінок з 55 до 60 років.
Президентська програма реформ, яка є головним орієнтиром для уряду, передбачає проведення пенсійної реформи, у тому числі і підвищення пенсійного віку. Нещодавня спроба опозиції встановити мораторій на його підвищення до 1 січня 2020 р. була провалена коаліцією. За словами представника МВФ в Україні Макса Альєра , в кінці жовтня експерти Фонду приїдуть перевірити виконання українським Кабміном узятих зобов'язань.
Нагадаємо, 2 серпня МВФ надав країні перший транш кредиту на суму $1,89 млрд., виділеного в рамках програми stand by. Згідно з меморандумом, упродовж двох з половиною років Фонд планує надати Україні позику на загальну суму $15,15 млрд. У серпні Україну відвідала технічна місія МВФ, яка мала оцінити затверджені Кабміном макроекономічні параметри держбюджету наступного року. Місія визнала їх реалістичними. До кінця року уряд планує отримати від Фонду другий транш на суму $1,5 млрд. За прогнозами аналітиків, Кабмін має хороші шанси отримати другий транш кредиту МВФ. Але деякі труднощі з виконанням умов меморандуму можуть виникнути.
"Уряд і НБУ цілком зможуть вкластися в ліміт по всіх кількісних параметрах", - вважає аналітик інвесткомпанії BG Capital Віталій Ваврищук. При цьому експерт допускає, що індикативний ліміт максимальної заборгованості ПДВ, швидше за все, буде порушений, але він має необов'язковий характер. "Проте якщо динаміка зміни чистих резервів центробанку відрізнятиметься від прогнозної, граничні показники зростання монетарної бази, передбачені в меморандумі, також будуть відкоректовані", - підсумував Ваврищук.
У свою чергу аналітик ІК Concorde Capital Микита Михайличенко прогнозує, що НБУ і Кабмін зможуть виконати критерії МВФ по грошовій базі, враховуючи, що зараз Нацбанк вилучає з економіки гривню через продаж доларів на валютному ринку. Цілком реально виконати і показники щодо дефіциту бюджету за дев'ять місяців. "Дефіцит держбюджету за вісім місяців склав близько 23 млрд. грн. проти встановленого максимуму в 47 млрд. грн. за дев'ять місяців", - відзначив Михайличенко. На думку експерта, понизити його удасться при законодавчому введенні пені за прострочення платежів по комунальних послугах населення.
Проте ризики, за прогнозами аналітика, все-таки є. "Поки неясно, як саме сталося зменшення заборгованості по ПДВ", - відзначає Михайличенко. За словами прем'єр-міністра Миколи Азарова, поточна заборгованість складає близько 4 млрд. грн., а за вісім місяців Мінфін повернув грошима ПДВ лише 12 млрд. грн. (проти 22 млрд. за аналогічний період 2009 р.). Хоча, за словами експерта, обсяги виниклих зобов'язань по поверненню ПДВ з початку року перевищують 16 млрд. грн.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас