Ірландія віддасть банкам третину ВВП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ірландія віддасть банкам третину ВВП

Казна та Політика
331
Центральний банк Ірландії оголосив про необхідність до кінця 2010 р. збільшити грошові вливання в проблемні банки ще на EUR14,4 млрд. ($19,6 млрд.) Це підкине дефіцит бюджету країни до рекордного в історії післявоєнної Європи рівня - 32% від ВВП.
За підрахунками регулятора, до кінця 2010 р. при сприятливому збігу обставин банку Anglo Irish буде потрібно близько EUR6,4 млрд. Проте в разі несподіваних збитків потреби цього кредитора в додаткових коштах можуть збільшитися ще на EUR5 млрд. В той же час банку Allied Irish, згідно з повідомленням центробанку, необхідно EUR3 млрд. додаткових грошових вливань, і уряд незабаром має намір повідомити про плани рекапіталізації.
З врахуванням цих сум загальні витрати на порятунок банків Ірландії досягнуть величезної величини: EUR45 млрд. (приблизно третина ВВП), що перевищить EUR10 тис. в перерахунку на кожного чоловіка, жінку і дитину, що проживають в країні. Втім, за твердженням чиновників, цю цифру вже можна вважати остаточною ціною порятунку фінансової системи, і її оприлюднення має позитивно вплинути на стабільність економіки.
"Оголошення про потреби двох банків у додатковому капіталі наближає фінансову систему країни до завершення реструктуризації, яка є необхідною умовою для стійкого відновлення економіки. Це сума, з якою можна працювати. Ситуація керована, але, звичайно ж, не безболісна", - заявив глава центробанку Ірландії Патрік Хонохан.
Ірландські банки до 2008 р. інтенсивно позичали кошти за кордоном, закачуючи їх в перегрітий ринок будівництва. Коли два роки тому почалася світова кредитна криза, бульбашка на ринку нерухомості лопнула. Ціни на неї обвалилися на 35-50% порівняно з піковими значеннями 2007 р.
В банків виникли серйозні проблеми з поверненням грошей, а економіка країни впала на 15% і з найбільш швидкорослої перетворилася на другу після Греції слабку в Європі. За останніми статданими, в другому кварталі обсяг ВВП Ірландії зменшився на 1,2%, тоді як в Греції ця цифра склала 1,5%.
"У нас було одне заповітне бажання: не отримати спадку від лопну тої бульбашки на ринку нерухомості і від нашої фінансової системи. Але ми отримали його і маємо проблеми. Це жахливий спадок: при спогляданні сум, потрібних на порятунок банків, відвисає щелепа. Деякі банки довго намагалися приховати наявність цих збитків", - прокоментував ситуацію міністр зв'язку, енергетики і природних ресурсів Ірландії Еамон Райан.
Найбільше розчарування підніс Anglo Irish. Коли на початку 2009 р. ставилося питання про те, чи потрібно націоналізувати цей проблемний банк чи дозволити йому збанкрутувати, міністр фінансів Ірландії Брайан Леніган оголосив, що рішення рятувати зумовлене системним значенням для країни цього кредитора і незначною сумою витрат. За первинним планом влади, на оздоровлення Anglo Irish державі потрібно було влити лише $2 млрд. коштів платників податків. Тепер ця сума досягла $40 млрд.
Другим за обсягом витрачених коштів став Allied Irish, що раніше вважався найбільшим банком країни, але тепер не в змозі взяти кредит за кордоном. Спершу уряд планував витратити на його порятунок EUR3,5 млрд., узявши в держвласність 17% акцій. Але посилення вимог Євросоюзу до платоспроможності банків змусило ірландських регуляторів оголосити про вливання ще EUR3 млрд., що, на думку експертів, призведе до націоналізації понад 90% компанії.
Державі довелося допомогти ще трьом банкам: Irish Nationwide Building Society, Bank of Ireland і Educational building society.
Аби компенсувати всі зростаючі витрати на порятунок банків, Ірландія з 2008 р. прийняла три надзвичайні бюджети, щоразу підвищуючи податки і зменшуючи зарплати. За словами пана Ленігана, в черговому бюджеті на 2011 р., який має бути прийнятий 7 грудня, очікується чергове скорочення витрат не менше ніж на EUR3 млрд.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас