"Ъ": "Матінвест" отримав право постачати свої труби до Європи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": "Матінвест" отримав право постачати свої труби до Європи

429
Продукція Харцизького трубного заводу (ХТЗ) пройшла сертифікацію компанії C4Gas, повідомили вчора в групі "Метінвест", що володіє підприємством. Засновниками C4Gas є найбільші нафтогазові компанії ЄС, включаючи Gaz de France і оператора наземної газотранспортної мережі Великобританії National Grid. Через C4Gas компанії купують матеріали для розвитку інфраструктури європейської системи транспортування газу. "Наявність сертифікату C4Gas дає можливість "Метінвесту" брати участь у тендерах на постачання труб великого діаметру для європейських компаній", - говориться у повідомленні компанії. У "Метінвесті" також уточнили, що вже відправили пробну партію труб Gaz de France.
Харцизький трубний завод - найбільший в СНД виробник прямошовных електрозварених труб діаметром 508-1422 мм із зовнішнім антикорозійним і внутрішнім антикорозійним або гладкостним покриттям для магістральних газо- і нафтопроводів. Потужності заводу перевищують 1,3 млн т труб на рік, але в 2009 році ХТЗ виробив лише 523 тис. т.
ХТЗ прагне диверсифікувати постачання у зв'язку з фактичним відходом з колись основного ринку збуту - Росії, вважає аналітик ДІК Renaissance Capital Борис Красножонов. До 2005 року єдиними виробниками труб великого діаметру в СНД були ХТЗ, що займав 20-25% російського ринку, і Волжський трубний завод. Але в 2006 році уряд Росії для стимулювання розвитку внутрішнього виробництва труб великого діаметру ввела мито у розмірі 8%. "Зараз в Росії чотири виробники таких труб: Волжський та Іжорський трубні заводи, Віксунський метзавод і Челябінський трубопрокатний завод. ХТЗ займає тільки декілька відсотків", - говорить директор російського Фонду розвитку трубної промисловості Олександр Дейнеко. За його словами, їх сумарні потужності із виробництва труб великого діаметру складають 2,8-3 млн т при обсязі ринку 3-3,5 млн т.
У C4Gas підтвердили завершення процедури сертифікації продукції ХТЗ, уточнивши, що переговори з "Метінвестом" почалися ще в 2007 році. "Сертифікат дасть право ХТЗ брати участь в тендерах наших клієнтів на рівних умовах з іншими сертифікованими компаніями", - зазначили в компанії, додавши, що зараз не спостерігають ні дефіциту, ні запеклої боротьби за труби великого діаметру на ринку ЄС.
Втім, попит на продукцію ХТЗ може з'явитися у зв'язку з реалізацією нових проектів в ЄС, вважає експерт Центру ім. Разумкова Володимир Омельченко. Він нагадує, що у вересні Європарламент схвалив проект закону "Про безпеку постачань газу", що передбачає будівництво нових газопроводів. Польщу, наприклад, передбачається з'єднати із країнами Балтії, Ірландію - з Великобританією, Данію - із Швецією, Німеччину - із Чехією і Словаччиною. Крім того, зараз вже ведеться будівництво сухопутної частини Nordstream у Німеччині, на передпроектній стадії знаходяться проекти "Південний потік" і Nabucco, нагадує глава East European Gas Analysis Михайло Корчемкін. За розрахунками GDF Suez, до 2030 року на оновлення і розширення нафто- і газотранспортної інфраструктури ЄС необхідно $293 млрд і $903 млрд відповідно.
"Метінвест", як вертикально інтегрована структура, може запропонувати європейським споживачам вигідні ціни на труби, зазначає аналітик ДІК Eavex Capital Дмитро Чурін. За оцінками аналітика ІГА "Сократ" Константіна Месельовського, в 2009 році, наприклад, середня ціна 1 т труб ХТЗ склала близько $1,4 тис. проти $2 тис. в Europipe - найбільшого в Європі виробника труб великого діаметру. Але якщо ХТЗ діятиме дуже агресивно на перспективному, але висококонкурентному ринку ЄС, це загрожує компанії початком антидемпінгових розслідувань, попереджає пан Чурін. За його словами, європейські трубні компанії навчилися вправно використовувати загороджувальні імпортні мита для боротьби з східними конкурентами. Як один з останніх прикладів він наводить звернення іспанської Tubacex і німецької Salzgitter до Єврокомісії з проханням ввести загороджувальні заходи відносно постачальників труб з Китаю.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас