"Ъ": Українці помітили погіршення економічної ситуації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Українці помітили погіршення економічної ситуації

Казна та Політика
1450
Міжнародний центр перспективних досліджень опублікував результати спільного з компанією GFK Ukraine дослідження рівня споживчих настроїв в Україні. Зокрема, в серпні спостерігалося рекордне зниження індексу споживчих настроїв (ІПН) - на 12,7 відсоткового пункти (в.п.), до 73,7. Стрімке погіршення споживчих настроїв почалося в червні, і протягом літа ІСН скоротився на 23,4 в.п.
"Це означає, що настрої більше 60% українського населення песимістичні", - наголошується в звіті.
Індекс споживчих настроїв в Україні розраховується на підставі дослідження орієнтацій домашніх господарств. Вибірка складає 1 тис. респондентів у віці від 15 до 59 років (ця вікова категорія охоплює 61,3% населення України). Статистична погрішність не перевищує 3,2%. Максимальне значення індексу і його складових - 200 - означає, що всі респонденти позитивно оцінюють економічну ситуацію в країні.
На різке зниження рівня споживчих настроїв вплинуло значне погіршення оцінок поточного матеріального становища громадян - на 22 в.п. Через це зменшились всі показники індексу: оцінка рівня економічної ситуації - на 12,5 в.п., рівня інфляції - на 7,7 в.п. і динаміки безробіття - на 8,9 в.п. При цьому індекс інфляційних очікувань досяг історичного максимуму і склав 190,2.
Експерти зазначають, що песимістичні споживчі настрої населення збережуться до грудня. За словами керівника програми "Соціальна економіка" Міжнародного центру перспективних досліджень Максима Бороди, не варто пов'язувати погіршення ІСН із реальним падінням рівня вжитку: "Це не означає, що населення зменшить вжиток продуктів харчування. Просто споживачі витрачатимуть на них більше коштів. Крім того, роздрібні мережі може чекати скорочення попиту на інші товари, наприклад одяг або побутову техніку". "Падіння індексу значно не вплине на скорочення об'ємів продажів продуктів споживчого кошика. Споживачі із середнім рівнем доходу можуть переорієнтовуватися на товари дешевших сегментів, - вважає аналітик ДІК 'Трійка Діалог Україна' Ірина Піонтковська.- Проте варто зазначити, що криза на роздрібному ринку почалася пізніше, ніж в інших галузях. Тому перехід настроїв споживачів в реальне зниження попиту на продукти може спровокувати подальше неконтрольоване зростання цін".
Втім, на погіршення споживчих настроїв впливає і оцінка політичної ситуації, вважає пан Борода. "Окрім зростання цін на продукти харчування, на падіння індексу вплинуло розчарування населення діями влади із поліпшення економічної ситуації в країні", - зазначає він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас