У Вороніна з'явився шанс на реванш — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Вороніна з'явився шанс на реванш

Казна та Політика
268
Молдова, яка з квітня 2009 року перебуває в стані політичної кризи, знов занурилася в передвиборні війни - тимчасово виконуючий обов'язки президента Міхай Гімпу підписав указ про розпуск парламенту, вибраного влітку 2009 року, і призначив дострокові парламентські вибори на 28 листопада.
Треті вибори за два роки відбуваються тому, що жодна з партій не може набрати необхідну кількість мандатів (61 мандат) або заручитися підтримкою депутатів з протилежного табору для того, щоб вибрати президентом свого кандидата. Спроба обійти цю норму - ввести прямі вибори президента - не увінчалася успіхом: на референдум 5 вересня прийшли всього 29,05% виборців при необхідних 33% для визнання плебісциту.
Як з'ясувала "Сегодня", нині розклад сил на політичній арені Молдови трохи інший, ніж минулого літа, коли всі були під враженням квітневих погромів парламенту і уряду. Тепер Молдавія піде на вибори, пам'ятаючи про указ Гімпу про радянську окупацію, що існував всього декілька днів. У ньому, нагадаємо, наголошувалося, що Росія, як правонаступниця СРСР, повинні вивести війська, розташовані на території самопроголошеної Придністровської Молдавської Республіки. Через цей указ стався серйозний розкол в провладному альянсі "За європейську інтеграцію".
"Суспільство за цей рік настільки втомилося від постійних струсів, і люди все частіше починають згадувати, як добре жили при комуністах, - розповів "Сегодня" редактор молдавського журналу "Наше покоління" Георгій Каюров. - Тож комуністи, яких очолює Володимир Воронін (екс-президент Молдови), сьогодні - фаворити в передвиборній гонці‚ і я думаю, що вони зможуть набрати 45-47%, а ліберальний блок може розраховувати не більше ніж на 20%. Решту візьмуть інші партії, що не увійшли до цього парламенту. Тепер їм буде легко, оскільки прохідний бар'єр понижений з 5% до 4%".
"Поведінка Гімпу дуже сильно зіграла проти альянсу, тож шансів на більшість у них немає. В понеділок альянс розпався, і невідомо, чи помиряться", - говорить кишинівський політолог Марина Сидорова.
Та навіть 47% - це не більшість і, в разі перемоги, комуністам знов потрібно буде вирішувати проблему з президентом. Два варіанти у них вже є. "Ми готові до коаліції зі всіма, окрім партії Гімпу, - заявив нам редактор газети "Комуніст" Олександр Ісаєв. - Але, на жаль, ніхто до нас в коаліцію не хоче. Є й інший варіант: з нашою більшістю ми обираємо спікера, який вносить поправки щодо процедури обрання президента, знижує, наприклад, до 52 голосів, а далі достатньо за це проголосувати депутатам".
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас